• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

08.06.2023

18:00

AKO KORISTITE ČETKICU ZA ZUBE na ovaj način, rizikujete da dobijete ovu OPASNU BOLEST!

Shutterstock

Ljubav

AKO KORISTITE ČETKICU ZA ZUBE na ovaj način, rizikujete da dobijete ovu OPASNU BOLEST!

Podeli vest

Istraživanja pokazuju da ukoliko ne menjate redovno četkicu za zube, možete dobiti Alchajmerovu bolest.

Milioni ljudi koji koriste električnu četkicu za zube izlažu se riziku od tihog ubice, ako je nepravilno koriste, upozoravaju stomatolozi.

Novo istraživanje je otkrilo da skoro polovina (41 odsto) svih korisnika električnih četkica za zube, ne menjaju glave četkice dovoljno redovno, što ih čini manje efikasnim.

Međutim nekoliko istraživanja povezuje lošu oralnu higijenu sa Alchajmerovom bolešću.

- Istrošene četkice za zube ne mogu pravilno očistiti zube i mogu oštetiti vaše desni. Kada se čekinje rašire, one ne čiste kako treba - navodi stomatolog dr Najdžel Karter.

Stručnjaci predlažu da se električne četkice za zube menjaju svaka tri meseca, kako bi se održalo dobro oralno zdravlje.

Nepravilno čišćenje zuba može dovesti do nakupljanja plaka na zubima, što može dovesti do parodontitisa, inače poznatog kao bolest desni.

Prethodno istraživanje je pokazalo da bakterije za koje se zna da izazivaju parodontitis, mogu biti uključene u izazivanje Alchajmerove bolesti.

Foto: Shutterstock

Alchajmer

Dr Davinder Raju, stomatolog i osnivač zelene stomatologije, dodao je:

- Čišćenje zuba i desni je od suštinskog značaja kako bi vam pomogao da održite lep osmeh i osigurate da ostanete zdravi i vitalni za život. Nažalost, s vremenom, čekinje koje se istroše na četkici postaju manje efikasne u uklanjanju plaka i bakterija sa zuba i desni. Stoga, preporučljivo je menjati glave četkice za zube svaka tri meseca ili ranije kako bi se osiguralo sveobuhvatno zdravlje.

Vodite računa o oralnom zdravlju

Dobra oralna higijena će vas generalno zaštititi od bolesti desni, ali nažalost, što ste stariji, to ste podložniji.

Svakodnevna oralna higijena i kontrola plaka, mogu sprečiti oboljenje desni, ali treba i da posećujete stomatologa svakih šest meseci, prenosi TheSun.

Da biste efikasno brinuli o svom oralnom zdravlju:

  • Perite zube pastom za zube sa fluorom, najmanje dva puta dnevno – ispljunite nakon pranja, nemojte ispirati
  • Očistite između zuba svaki dan pomoću konca ili interdentalnih četkica
  • Zamenite četkicu za zube svakih jedan do tri meseca
  • Posetite stomatologa redovnih pregleda, posebno ako ste trudni ili imate dijabetes tipa 2
  • Prestanite da pušite



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija