• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

18.04.2016

18:34

PORODICA DANAS: Uživajte sa klincima jer BRZO rastu!

Ljubav

PORODICA DANAS: Uživajte sa klincima jer BRZO rastu!

Podeli vest

Promenite navike, setite se da je vreme koje možete da posvetite svom detetu zapravo ograničeno na svega nekoliko godina...

Nekada je porodični život izgledao manje-više ovako: tokom dana svako je zauzet svojim obavezama, ali svi obeduju zajedno u dogovoreno vreme. Uveče se uz vatricu pričaju priče, stvarne ili izmišljene, a na počinak se ide rano da bi se isto tako rano ustalo sledećeg jutra. I danas je svako zauzet svojim obavezama tokom dana, ali se institucija porodičnog ručka izgubila (o doručku i večeri i da ne govorimo), pa čak i nedeljom (čast izuzecima). Kad su svi na okupu, majka čita knjigu, otac gleda utakmicu, stariji sin je na kompjuteru, mlađi na tabletu... Nije loše za mamu i tatu - malo mira i tišine. Ali sve ima svoju cenu.

STALNO JE SILAZIO U PODRUM! Kada sam krenula za njim PREMRLA sam zbog onoga što sam videla!

Dovoljno važan
- U predškolskom periodu deca se ponašaju tako što posvećuju vreme onom što vole. U tom uzrastu ona misle da je to način ponašanja i odraslih. Tako, ako vi niste posvećeni njima, ona to ne vide kao vašu zauzetost ili okupiranost obavezama, već da vam ona nisu dovoljno važna da biste sa njima provodili vreme - kaže Ksenija Sulejmanović. Brojne studije pokazuju da deca kojoj se posvećuje više pažnje izrastaju u samouverene i sposobne osobe, svesne toga da su voljene.

Stručnjaci tvrde da nedostatak vremena za porodični život dovodi do otuđenosti ne samo između vas i deteta već i u okviru partnerskih odnosa. Potiskivanje ličnog nezadovoljstva i nepravovremeno rešavanje konflikata rezultira time da, kada se potisnute emocije konačno ispolje (jer ne mogu zauvek da ostanu skrivene), često rezultiraju raspadom tih zajednica.

Rituali pred spavanje

- Otuđenost u porodici može se odražavati putem velike emocionalne distance između članova porodice. Ovo je, dakle, otuđenost koja se dešava unutar porodičnog sistema. Kada opisujemo ovaj tip porodice, možemo pričati o porodicama sa decom, u okviru kojih postoji vrlo malo ili nimalo kvalitetne komunikacije i razmene. Veći deo dana roditelji provode na poslu, dok jedino u večernjim časovima ostaje vremena za porodicu, koje se, veoma često, koristi za gledanje televizije, za kompjuterom ili u drugim individualnim aktivnostima. Ono što se gubi u ovakvim porodicama je osećaj zajedništva, pripadanja i podrške - kaže Slađana Đorđević, psihoterapeut i stručni saradnik Škole roditeljstva "Nada Lazić".

POUKE DECI: 50 moćnih citata koji im oblikuju karakter!

Bilo koje vreme koje provedete sa detetom jeste kvalitetno vreme

Roditelji u ovim porodicama premalo važnosti pridaju određenim porodičnim ritualima koji daju strukturu članovima - porodični ručkovi/večere, zajedničke aktivnosti, izleti, društvene igre... Međutim, baš ovi rituali povezuju porodični sistem u celinu, navodi psihoterapeut. 

Pedagog Ksenija Sulejmanović smatra da ne postoji vreme provedeno sa detetom koje nije kvalitetno.

U četiri zida
Porodica kao celina može biti otuđena i od šire društvene zajednice, gde ne postoji zdrava razmena sa spoljašnjim svetom i gde sve ostaje u okvirima "četiri zida".
- Iako povezanost između članova porodice može biti jaka (što je u ovakvom tipu porodica tipično), deca koja rastu u ovakvim porodicama imaju nepoverenje ka otvaranju i uključivanju u širu socijalnu zajednicu, te imaju poteškoće u uklapanju u vršnjačku grupu. Preterana vezanost za članove porodice, koja je praćena otuđenjem iz šire sredine, sprečava zdravo osamostaljivanje dece i razvitak autonomije i inicijative. Naraštaji koji rastu u ovakvim porodičnim sistemima često bivaju pasivni, zatvoreni i sputani kako na ličnom, tako i na socijalnom planu - navodi Slađana Đorđević.

- Roditelji koji zbog posla i obaveza imaju manje vremena za svoju decu često se trude da im to nadoknade na neki poseban način, ali prevelika kompenzacija u vidu specijalnih izlazaka, novčanih izdataka, zapravo nisu potrebna. Kvalitetno vreme provedeno sa detetom može podrazumevati i svakodnevne zajedničke aktivnosti, uključivanje deteta u neke kućne poslove u kojima može da vam pomogne, čitanje priče ili razgovor pred spavanje. Deca cene roditeljsko društvo i bilo koje vreme koje provedete sa detetom jeste kvalitetno vreme, zato isključite krivicu, ali nastojte da svaki dan izdvojite bar delić vremena za razgovor, smeh i uživanje u svom detetu tokom vremena koje imate - savetuje Ksenija. 

Moguća rešenja

Ako je vaše radno vreme od 9 do 17 sati, razmislite koliko preostalog, takozvanog slobodnog vremena provodite obavljajući neke druge poslove (kućne obaveze, telefoniranje...). Pokušajte da se preorganizujete. Smanjite vreme provedeno pred televizorom u korist vremena za dete. Iako to može da se čini kao veliki zahtev jer se roditelji pred TV-om opuštaju i relaksiraju, setite se da je vreme koje možete da posvetite svom detetu zapravo ograničeno na svega nekoliko godina.

(VIDEO) MAMA, NAPRAVI MESTA: Evo šta se dešava sa organima žene kada u njoj raste beba!

U otuđenim porodicama gubi se osećaj zajedništva, pripadanja i podrške

U predškolskom periodu, roditelji su potpuno nezamenljivi, ali već sa osnovnom školom, vršnjačkom socijalizacijom, odrastanjem... detetova potreba za vama kao saigračima i sagovornicima se smanjuje. I još nešto. Imajte u vidu da vas dete kopira. Ako i vi provodite slobodno vreme ispred ekrana (bilo koje vrste), ne možete od njega očekivati nešto drugo.

- U svakoj porodici je dobro da postoje porodični rituali i struktura koja je "lepak" koji povezuje i daje osećaj zajedništva i podrške svim članovima. Istovremeno, normalno je da uključenost porodice i njenih članova u aktivnosti koje se dešavaju van kuće, tokom odrastanja deteta, budu sve češći. Tako porodica omogućava svojim članovima da osete povezanost i pripadnost, ali i dovoljnu samostalnost da se slobodno mogu uključiti u širu zajednicu i grupu vršnjaka. Ta fleksibilnost omogućava porodici kao celini da "diše" i razvija se - objašnjava Slađana Đorđević. 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija