• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: novosti.rs/informer.rs

20.07.2019

19:40

JEDITE SAMO DOBRO KUVANO I PEČENO! Evo kako da sprečite trovanje hranom!

Ljubav

JEDITE SAMO DOBRO KUVANO I PEČENO! Evo kako da sprečite trovanje hranom!

Podeli vest

Trovanja hranom najčešće se dešavaju u toku letnje sezone, nakon konzumiranja namirnica koje su stajale na visokoj temperaturi. Jedna bakterija može da formira dva miliona novih za svega nekoliko sati, što dovodi do pojave tegoba, u nekim slučajevima i tri dana nakon uzimanja pokvarene hrane

Bakterije koje najčešće izazivaju crevnu infekciju su salmonele, kampilobakter i zlatni stafilokok, dok je od virusa najčešće prisutan norovirus. Meso, jaja, mlečni proizvod i plodovi mora jesu namirnice koje se najčešće kvare, ali trovanje može da bude uzrokovano voćem i povrćem.

- Najčešći put prenosa norovirusa je neoprano voće i povrće - kaže dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

10 OZBILJNIH SIMPTOMA zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru!

- Zlatni stafilokok najčešće je izazvan unosom mlevenog mesa, kašaste hrane i slatkiša. Salmonela i kampilobaktera prenose se kroz nedovoljno termički obrađene namirnice, mesne prerađevine i hranu koja se sprema od mlečnih proizvoda i jaja. To su često razne vrste kremova, kolača, torte i sladoled.

Foto: Shutterstock

Prvi simtomi trovanja javljaju se nakon 30 minuta, ali može da se desi da se pojave čak nekoliko dana nakon uzimanja pokvarene hrane. Znaci su najčešće mučnina, povraćanje, učestale stolice, bolovi i grčevi u stomaku, glavobolja, povišena temperatura i malaksalost. Ukoliko su tegobe izražene, znači da je nastupilo teško trovanje koje zahteva hospitalizaciju.

- Učestale tečne stolice i povraćanje mogu dovesti do velikog gubitka tečnosti i elektrolita - objašnjava doktorka Maris.

(FOTO) KUĆA ZA JEDAN EVRO! Švajcarci prodaju "nekretnine" za siću!

- Teža klinička slika podrazumeva da je došlo do dehidratacije, koja se manifestuje suvim ustima, suvim jezikom koji je obložen belim naslagama, tamnijom mokraćom i ubrzanim radom srca.

Terapija podrazumeva nadoknadu tečnosti i elektrolita putem oralnih rastvora, dok je u slučaju težih oboljenja, potrebno primeniti intravensku terapiju. Ne savetuje se uzimanje antibiotika za virusne infekcije, jer antibiotici ne deluju na viruse.

Foto: Shutterstock

- Kada su u pitanju bakterijske infekcije, antibiotici se koriste u strogo kontrolisanim uslovima - kaže dr Maris.

- Daju se osobama koji imaju težu kliničku sliku, najčešće odojčadi i maloj deci, osobama starije životne dobi koje imaju neko hronično oboljenje, kao i osobama sa oslabljenim imunitetom. U drugim slučajevima se ne preporučuje uzimanje antibiotika, jer se na taj način produžava trajanje kliničke slike i izlučivanje uzročnika iz organizma.

 

NEMA LJUBLJENJA U USTA?! Seks saveti za mlade žene iz 1894. godine!

Koliko će trovanje biti teško, zavisi od količine unetih toksina, vrste mikroorganizama, ali i osetljivosti organizma. Korisno je uzimanje probiotika, jer korisne bakterije koje regulišu crevnu floru, skraćuju trajanje bolesti i izlučivanje uzročnika putem stolice. Do prestanka bolesti, ali i nekoliko dana nakon toga, preporučuje se laganija ishrana.

Kako da se zaštite? 

Najvažnija preventivna mera je dobro pranje ruku i pribora za obradu namirnica, radnih površina na kojima se sprema hrana i održavanje čistoće posuđa. Hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 70 C, konzumirati u roku od dva sata nakon pripreme ili je čuvati u frižideru na temperaturi ispod osam stepeni Celzijusa. Koristite higijenski ispravne i pregledane namirnice koje imaju deklaraciju.

Foto: Shutterstock

Prilikom kupovine namirnica potrebno je kontrolisati izgled, rok upotrebe i način čuvanja. Proizvodi od mesa i mleka treba da se kupuju samo ako su u rashladnim vitrinama. Ako jedete jaja, trebalo bi da budu dobro pečena ili kuvana, a voće i povrće pre upotrebe detaljno operite.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Društvo

Digitalizovana poljoprivreda kao stub digitalizacije Srbije
Društvo

Digitalizovana poljoprivreda kao stub digitalizacije Srbije

Godinama se već ukazuje da domaća privreda najbolje rezultate beleži u sektorima IT-a i poljoprivrede, dok mnogobrojni svetski primeri pokazuju da upravo u sprezi oba ova sektora mogu da doprinesu još i više. Kako Telekom Srbija spada ubrzano digitalizuje sopstveno poslovanje, samim tim poseduje i neophodne tehnološke kapacitete i stručnost zaposlenih kao nosilac digitalizacije u zemlji i regionu. Kompanija tako već dugi niz godina primenjuje napredna rešenja, dok je prve servise primenila upravo kako bi optimizovala sopstvene poslovne procese. U tom kontekstu posebno mesto zauzima IoT tehnologija (Internet of Things) koja je svoju primenu pronašla u mnogim oblastima, dok odlične rezultate pokazuje u poljoprivredi i srodnim delatnostima.

20.11.2024

14:20

"Dunav osiguranje" i Vinarija "Jovac": Saputnici na rizičnom putu vina od čokota do boce
Društvo

"Dunav osiguranje" i Vinarija "Jovac": Saputnici na rizičnom putu vina od čokota do boce

Od 22. do 24. oktobra Beogradski sajam biće najveće stecište vinara i vlasnika destilerija iz cele jugoistočne Evrope. U čast treće po redu manifestacije Vinska vizija otvorenog Balkana 2024 (3. Wine vision by Open Balkan), pod sajamskim kupolama širiće se arome vina dobijenih od različitih sorti grožđa i zažuboriće piće drevne tradicije duge više hiljada godina, dočaravajući trud i umeće ljudi posvećenih neprestanom usavršavanju kako bi postigli vrhunski kvalitet i nadmašili konkurenciju, koja je i u ovoj oblasti sve oštrija i veća.

20.11.2024

13:58

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Projekat "Retrospektiva +20" u galeriji Singidunum
Kultura

Projekat "Retrospektiva +20" u galeriji Singidunum

Projekat “Retrospektiva +20” je zamišljen kao prikaz radova autora, širokog spektra planiranja i projektovanja, nastao u dugom vremenskom periodu ali prilagođenih ujednačenom izložbenom formom koja prikazuje prepoznatljivu bit autorstva.

20.11.2024

13:31

JOŠ Zabava VESTI

Džet set