ŠTA JESTI KADA VAS MUČI GASTRITIS? Spisak namirnica koje umiruju i nadražuju želudac!
Podeli vest
Akutni gastritis javlja se naglo i brzo prolazi, hronični može trajati godinama, a onaj nelečeni doprinosi nastanku čira na želucu, te ga ne treba olako shvatati, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga. Pravilna ishrana i izbegavanje namirnica koje nadražuju želudac od presudne su važnosti u terapiji
Gotovo polovina stanovnika planete pati od tegoba izazvanih gastritisom, upalom sluznice želuca. Najčešće je uzrokuju virusna ili bakterijska infekcija, stres ili iritacija alkoholom, lekovima, a obično se javlja kod osoba pozitivnih na Helicobacter pylori. Akutni gastritis javlja se naglo i brzo prolazi, hronični može trajati godinama, a onaj nelečeni doprinosi nastanku čira na želucu, te ga ne treba olako shvatati, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Magnezijum je u našem telu povezan sa više od 300 biohemijskih procesa koji utiču na to da naš organizam pravilno funkcioniše. S obzirom na to da je nedostatak magnezijuma teško klinički dijagnostifikovati, naučnici ga često zovu i "nevidljivi simptom"
Najčešći simptomi su bol ili osećaj nelagode u gornjem delu stomaka, nadutost, štucanje, podrigivanje, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, tamna stolica, a krajnje upozorenje je krv u stolici. Pravilna ishrana i izbegavanje namirnica koje nadražuju želudac od presudne su važnosti u terapiji.
Foto: Shutterstock
- Interesantno je da pojedine namirnice imaju preventivno dejstvo i pomažu u sprečavanju nastanka gastritisa. Tu spadaju zeleni čaj i hrana bogata antioksidansima, pre svega sveže povrće i voće. Hrana koja može sprečiti rast i razvoj helikobakterije, kao jednog od najčešćih krivaca za nastanak bolesti, uključuje: karfiol, kupus, rotkvice, povrće iz grupe kupusnjača, bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode), kurkumu, blagi začin koji može imati protivupalna svojstva - sugeriše naša sagovornica.
Namirnice od pomoći
Bez obzira na to koji je uzrok upale sluznice želuca i da li je u pitanju akutan ili hroničan problem, izbor namirnica bi trebalo da bude isti. Hrana koja će vam pomoći da ublažite tegobe uključuje:
Foto: Shutterstock
- namirnice bogate dijetnim vlaknima (jabuka, ovsena kaša, brokoli, mahunarke)
- hranu sa vrlo malo masti (riba, piletina i ćuretina, belanca jaja, mladi sir)
- hranu sa niskim sadržajem voćnih kiselina (sveže povrće: šargarepa, krastavac; krompir)
- voće sa niskim sadržajem šećera (bundeva, borovnice, jabuke, jagode)
- hranu koja je izvor probiotika (kefir, jogurt, kiseli kupus)
- žitarice kao što su pirinač, ovas, ječam, proizvodi od celih zrna žitarica
- začine: nana, đumbir, kurkuma
- med
- Pored toga što je važno da odaberete prave namirnice, a značajno je i koliko su česti i obilni sami obroci. Idealno je da imate više malih obroka na svaka, na primer tri sata, umesto da pravite velike pauze između obroka - savetuje Jovana Srejić Ferluga i nabraja hranu koju bi trebalo da izbegavate, jer će pogoršati simptome:
Foto: Shutterstock
- alkohol, kafa, crni čaj
- namirnice sa visokim sadržajem kiselih sastojaka (kao što su citrusi i paradajz)
- voćni sokovi
- masna, pržena i začinjena hranu
- crni i beli luk
- crveno meso
- mesne prerađevine
- masne grickalice
- slatkiši i čokolada
- pržena jaja
- jezgrasto voće
- kukuruz
- proizvodi od belog brašna
- crni biber
- gazirani napici, energetska pića
- hrana na koju ste alergični
- Ukoliko unosite hranu koja vam ne prija čak i u vrlo maloj količini, ona može uzrokovati oštećenje sluznice i nastanak upalnog procesa - upozorava naša sagovornica.
Primer jelovnika
Foto: Shutterstock
Doručak:Ovsena kaša sa jabukom i orasima
Sastojci: 30 g ovsenih pahuljica, 100 ml vode, pola jabuke, kašika meda
Priprema: Isperite pahuljice u cediljci, pa ih ubacite u manju šerpu. Prelijte ih sa tek toliko vode da ih prekrijete i kuvajte pet minuta ili dok voda ne ispari. Potom dodajte izrendanu jabuku i jednu kašičicu meda.
Užina: Tarator salata i kuvana belanca
Sastojci: krastavac, šolja jogurta sa nižim sadržajem masti, belanca od 2 kuvana jaja
Priprema: Krastavac isecite na tanke tračice, na kockice ili narendajte na krupnije rende, sjedinite sa jogurtom i začinite po potrebi. Servirajte uz kuvana belanca.
Foto: pexels.com
Ručak: Pilav bez dodate masnoće
Sastojci: pola šolje nekuvanog pirinča, 2 šargarepe, 150 g pilećeg belog mesa, kocka za supu, peršun
Priprema: U vatrostalnu posudu složite pirinač, kolutove šargarepe i kockice mesa. Prelijte sa pola litre vrele vode u kojoj ste rastopili kocku za supu. Ubacite u zagrejanu rernu (180 stepeni) na 40 minuta. Kada je pilav gotov, izvadite iz rerne i pospite peršunom.
Užina: Pečena bundeva
Sastojci: 200 g bundeve, kašika meda
Priprema: Bundevu operite i isecite na kriške i ne skidajte koru. Složite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni (220 stepeni) oko 45 minuta ili dok bundeva ne bude srednje meka. Izvadite iz rerne i prelijte medom.
Foto: Shutterstock
Večera: Riba sa krompirima i brokolijem
Sastojci: 150 g fileta bele ribe, kašika maslinovog ulja, kašika putera, so, peršun, 100 g krompira, šolja (90 g) brokolija
Priprema: U podmazanu vatrostalnu posudi stavite ribu i začinite solju, peršunom i puterom. Pecite u zagrejanoj rerni (180 stepeni) oko 30 minuta i servirajte sa skuvanim krompirom i blanširanim (kratko prokuvanim) brokolijem.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Magnezijum je u našem telu povezan sa više od 300 biohemijskih procesa koji utiču na to da naš organizam pravilno funkcioniše. S obzirom na to da je nedostatak magnezijuma teško klinički dijagnostifikovati, naučnici ga često zovu i "nevidljivi simptom"
Vrhovni javni tužilac Zagorka Dolovac, koja je otišla iz Srbije u utorak ujutru, dan nakon što je Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu odbio njene izveštaje o radu tužilaštva za period od 2020-2024. godine, vratila se posle četiri dana u Srbiju, i to sinoć nešto malo pre ponoći, saznaje Informer.
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
Na naslovnoj strani "Hrvatskog tjednika" pojavila se skandalozna karikatura koja, čini se, prikazuje patrijarha SPC Porfirija sa krvavim nožem među zubima, uz poziv na veliki skup otpora "jugosrpskim fašistima".
Analitičar Dragoslav Bokan, komentarisao je užasno vršnjačko nasilje koje je pretrpeo jedan trinaestogodišnji dečak, a nasilnici su ga prilikom maltretiranja nazivali i "ćacijem".
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podnosi krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu protiv glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadića, zbog počinjenih krivičnih dela iz člana 360. Zakonika o krivičnom postupku kojim se sankcioniše ”kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika”.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Hotelski i smeštajni kapaciteti za novogodišnju noć širom Srbije su gotovo puni, međutim, jedna destinacija se tradicionalno ističe po broju rezervacija i još uvek niskim cenama, a to je Vrnjačka banja.
Sve više roditelja svakog dana dovozi decu u školu, što je pomodarstvo, tvrde korsnici društvenih mreža. Upravo ova tema zapalila je internet, jer mnogi tvrde da je to nekada bio blam, a danas trend sa Zapada.
Povodom aktuelnih sankcija Naftnoj industriji Srbije oglasio se i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i otkrio da je trenutna situacija prilika da se rafinerija u Pančevu vrati u srpske ruke!
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
Kao odgovor na napade Ukrajine, ruska vojska je pokrenula masovni udar raketama "Kinžal" na ukrajinske vojno-industrijske komplekse i energetska postrojenja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
Najmanje 11 osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
Danas se navršava pet godina od smrti Džeja Ramadanovskog, a njegova porodica i najbliži okupili su se ispred njegove večne kuće u Aleji zaslužnih građana
Veljko Kuzmančević, suprug modne dizajnerke Verice Rakočević, ispričao je kako se odrekao potomstva i da nakon očeve smrti nikada nije posetio njegov grob.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar