• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: žena.rs

17.06.2020

12:32

Ovo je NAJPOPULARNIJE MUŠKO IME U SRBIJI koje prvo mesto drži već 20 GODINA

Ljubav

Ovo je NAJPOPULARNIJE MUŠKO IME U SRBIJI koje prvo mesto drži već 20 GODINA

Podeli vest

Jedno ime godinama je popularno u Srbiji i moderna imena ne mogu da mu preotmu tron.

U poslednjih 80 godina trendovi kada je reč o muškim imenima su se menjali, ali su neka opstajala i pobeđivala zub vremena.

Kako kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku u poslednjih 20 godina najpopularnije ime u Srbiji je Nikola, a prate ga Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran...

Početkom 40-ih godina prošlog veka ipak bilo je nešto drugačije - tada je najčešće ime za dečake bilo Milan, a na istom spisku su i Miodrag, Jovan, Tomislav i Stojadin.

Za vreme i nakon Drugog svetskog rata dečacima se najčešće davalo ime Slobodan, a imena Miodrag i Milan sačuvali su popularnost. Petar i Aleksandar postajala su sve popularnija imena.

Foto: Pixabay

 

Dekadu od 50-ih do 60-ih obeležilo je ime Dragan, a u određenim krajevima Srbije i Zoran.

Ova dva imena bila su najpopularnija i u narednoj deceniji, s tim što im se pridružio i Goran. U pojedinim delovima zemlje imena Aleksandar i Ivan su takođe bila veoma zastupljena.

Od 70-ih do 80-ih na scenu dolaze neka nova imena, a to su Dejan, zatim Saša, Milan i Goran.

Od 80-ih do 90-ih najpopularnije ime postaju Marko i Miloš, dok ih prate i Aleksandar i Milan, koji su nastavili svoju dominantnu prisutnost kroz različite decenije.

Od devedesetih do početka novog milenijuma, odnosno 2000. najpopularnije ime postaje Nikola, i to bez konkurencije, a sledi ga Stefan.

Od 2001. do 2010. Nikola je i dalje najzastupljenije ime, ali sve popularniji postaju Luka i Petar.

Treba spomenuti i imena Milorad, Draggoljub, Jovan, Vladimir, Nemanja, Lazar, Dušan, Filip i Nenad koja su se takođe često davala dečacima u proteklih 80 godina.

Anketa




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tina

pre 3 godine

Ne volim ova imena. Kad cujem da su detetu dali ime Vuk, pomislim da su bas glupi. Kad nekog trazim na fejsbuku a ono nekoliko stranica sa istim imenom i prezimenom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija