• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir/informer.rs

22.12.2020

21:02

KAD VRAT ZABOLI, NIKO NE POMISLI NA ONO NAJGORE! Međutim, ukoliko ta NELAGODA NE PROLAZI i javlja se u ovom delu dana, TRČITE KOD LEKARA!

Ljubav

KAD VRAT ZABOLI, NIKO NE POMISLI NA ONO NAJGORE! Međutim, ukoliko ta NELAGODA NE PROLAZI i javlja se u ovom delu dana, TRČITE KOD LEKARA!

Podeli vest

Bolovi u vratu mogu biti različiti - oštri i tupi, ubadajući ili peckajući, oni koji se povremeno pojavljuju ili oni koji grče ceo rameni pojas...

Bol koji se javlja ujutru, odmah čim se probudite može se povremeno povući u toku dana ili dodatno pojačati, kako dan nastupa.

Pored toga, mogu se uočiti i sledeći simptomi:

  • bol u glavi, spepoočnicama, desnima ili ušima;
  • Područje na vratu može postati crveno, upaljeno, može da se pojavi otok ili temperatura na tom mestu;
  • može doći do gubitka osetljivosti, utrnulosti, peckanje;
  • umor mišića vrata ili opšti umor;
  • paraliza ruke ili nemogućnost okretanja vrata.

Foto: Shutterstock

Zašto vas vrat boli - uzroci:

1. Nemoguće snadbevanje krvlju ili kiseonikom zbog neudobnog položaja tokom spavanja. Bol će biti tup, a može da se pojavi i grč.

2. Zapaljenje, upala - jak otok mišića, oštar bol, priklješteni nervi.

3. Zarazne bolesti - bol u prednjem ili zadnjem delu vrata, gornjem delu leđa. Bol nestaje tek nakon lečenja osnovne bolesti.

4. Tumor - rast tumora u gornjem delu ramena dovodi do kompresije mišića, tkiva i kostiju - izuzetno jak bol koji se teško može zanemariti ili ublažiti lekovima protiv bolova. Intenzivniji tokom noći.

5. Vaskularne lezije - bol se proširuje sa vrata i na glavu, udove, grudni koš i leđa. Može doći do poremećaja u snadbevanju krvlju, tada će bol pratiti otok, napetost mišića i opšta slabost.

Kako da pomognete sebi?

Obezbedite sebi najudobniji položaj vrata;

Ako je bol posledica tumora, stavite hladan oblog na to područje,

Za ostale bolove stavite topli oblog ili mekani peškir koji će zadržati temperaturu;

Uzmite tablete protiv bolova i javite se lekaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija