• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: vecernji.hr/Informer.rs

25.12.2020

19:08

Ove namirnice nikada ne bi smeli da perete pre kuvanja! To je najbrži način da se BAKTERIJA OPASNA PO ŽIVOT raširi po vašoj kuhinji i rukama!

Ljubav

Ove namirnice nikada ne bi smeli da perete pre kuvanja! To je najbrži način da se BAKTERIJA OPASNA PO ŽIVOT raširi po vašoj kuhinji i rukama!

Podeli vest

Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzrokovati širenje bakterija pa i trovanje. Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati pre kuvanja, a koje obavezno treba oprati.

Ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću.

Piletina

Pranjem sirove živine kapljično se širi bakterija kampilobakter, navodi Fud Standards agencija iz Velike Britanije.

Naime, prskanjem vode po živini ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odeću i kuhinjsku opremu. Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Foto: Shutterstock

Ostalo meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na živina, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rešava visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuvanja očistite višak mesnog soka s površine uz pomoć papirnatih ubrusa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Testenina

Voda uklanja skrob na testenini koji pomaže sa bolje upije sos koji poslužujete uz nju. Stoga se testenina ne treba prati nakon kuvanja, uz iznimke testenine koju ste skuvali za salatu ili vok. 

Foto: Pixabay

Jaja

U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstancija koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga se jaja ne bi trebala prati pre kuvanja.

Pečurke

Pečurke imaju sunđerastu strukturu, samim tim i veliku moć upijanja, pa ih nikada ne bi trebali namakati ili prati u vodi. Ako vam se čine prljave, oljuštite ih nožem ili obrišite papirnatim ubrusima. Takođe, pečurke je potrebno ljuštiti samo ako je došlo do promene boje, ali uvek treba odrezati donji peteljke. 

Šta se obavezno mora oprati:

Voće i povrće čiju koru ljuštimo

Ovo se pravilo odnosi nakon ljuštenja, npr. krompira ili luka. Međutim, ako je reč o namirnici poput limuna, tada ih operite pre konzumiranja. Bakterije s kore prilikom ljuštenja lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Foto: Shutterstock

Limenke

Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, ali mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke pre rukovanja s njom.

Orašasti plodovi

Iako stručnjaci često napominju da je važno prati orašaste plodove, ljudi to retko rade. Iako su oljušteni, nikada ne znate kako su orašasti plodovi skladišteni i transportirani, a znaju se i prskati kiselinom koja štiti od parazita, a koja može naštetiti ljudskom zdravlju. 

Sušeno voće

Ova hrana smatra se jednom od najprljavijih, što se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a  fioke u koje se stavlja vrlo se retko ili nikada ne peru. Uvek ga operite ili ostavite da se namače u vodi te ostavite da se osuši par sati. Bit će jednako ukusno, ali puno zdravije.

Foto: Pixabay

Pirinač

Istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuvanja pirinča u šerpi kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za decu. Pirinač bi trebali staviti da se namači preko noći, a idući dan isprati pod vodom, pa teko onda kuvati. Tako smanjujete udeo toksina u njoj za čak 80 odsto. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
instrumental

pre 3 godine

Rukuje se nečim, a ne s nečim. Sramota je biti nepismen.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Oglasio se Dačić nakon hapšenja zbog 15 kilograma kokaina! Pali dileri iz Jakova i Novog Beograda! (FOTO)
Hronika

Oglasio se Dačić nakon hapšenja zbog 15 kilograma kokaina! Pali dileri iz Jakova i Novog Beograda! (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, zaplenili oko 15 kilograma kokaina i uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

22.12.2024

20:04

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set