• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

28.12.2020

09:22 >> 09:37

Rešite se BOLA U VRATU! Lečenje toplotom, pritiskom, MOĆ PREVENCIJE...

Ljubav

Rešite se BOLA U VRATU! Lečenje toplotom, pritiskom, MOĆ PREVENCIJE...

Podeli vest

Većina nas nekad spava u nezgodnom položaju, preduzgo sedi ispred kompjutera (ovo je postala stvakodnevica velikog broja zaposlenih) ili dugo ćaska telefonom sa slušalicom stegnutom između uha i ramena. Cena je - patnja od bolne ukočenosti vrata i ramena

Antiinflamatorni lekovi (aspirin, brufen) mogu da pomognu, ali postoje i drugi načini da se ublaži bol u vratu

Tretirajte toplotom

Toplota pomaže da se ublaži bol, umire mišići, smanji ukočenost zglobova i ubrza izlačenje. Možete koristiti jastuče koje zagreva, podešeno na nizak stepen grejanja, termofor, lampu sa infracrvenim svetlom ili termofor sa smozagrejavajućom tečnošću. Ili se jednostavno istuširajte ili okupajte u vrućoj vodi.

Foto: Shutterstock

Tople, vlažne obloge ublažavaju ukočenost i bol u vratu uzrokovan mišićnom napatošću. Napravite oblogu za vrat potapanjem peškira u vruću (ne ključalu) vodu. Presavijte peškir i dobro ga iscedite. Ispravite ga i stavite na zadnju stranu vrata i ramena. a zatim prekrijte mokar peškir suvim i držite ih tu deste minuta. Za lako, brzo olakšanje samo podesite fen za kosu na toplo duvanje i usmerite ga da duva u vaš vrat.

Primenite malo pritiska

Probajte ovaj jednostavan trik: palcem ili vrhovima prstiju tri minuta neprestano pritiskajte bolnu tačku na svom vratu. To bi trebalo da vam značajno ublaži bol.

Foto: Shutterstock

Nežna masaža može da učini čuda kod bola u vratu i ramenima. Stavite prste svoje leve ruka na desnu stranu vrata odmah ispod korena potiljka i masirajte mišiće pokretom nadole, prema ključnoj kosti. Uradite to najmanje tri puta i ponovite na drugoj strani. Upotrab ulja za masiranje ili losiona kome ste dodali nekoliko kapi ulja od lavande ili zdravca pojačaće umirujuće efekte.

Moć prevencije

Ukoliko imate naviku da spavate na stomaku, učinićete uslugu svom vratu ako budete menjali položaj tokom noći. Umesto na stomaku, spavajte na leđima. I probajte da koristite specijali jastuk za podupiranje vrata, dostupan u specijalizovanim prodavnicama i nekim apotekama. Takođe bi, trebalo da razmislite o ulaganju u novi dušak ako je vaš star i ulagao.

Foto: Shutterstock

Uverite se da li sedite na stolicama koje dobro podupiru vaša leđa i glavu (ako vam je potrebno kupite cilindar koji podupire lumbalni deo kičme, ili koristite urolan peškir ili manji jastuka za donji deo vaših leđa) i postarajte se da ne budete pogrbljeni. Bez obzira da li stojite ili sedite, neka vam uvo, rame i kukovi budu u pravoj liniji.

Ako provodite sate za kompjuterom, obezbedite da ekran bude iskošen i izdignut, tako da ne morate da savijate vrat ili krivite glavu da biste ga videli.

Foto: Shutterstock

Trudite se da što ređe nosite cipele sa visokim potpeticama. One mogu indirektno da doprinesu bolu u vratu remećenjem pravolinijskog držanja vaše kičme, čime vaš vrat biva isrtegnut napred.

Stavite šal oko vrata kad god je hladno i vlažno. Zimski vremenski uslovi mogu da pogoršaju ukočenost i bol u vratu.

BEZ MUKA s PROŠIRENIM VENAMA! Obloge, masaža, noge na visini i ostalo PRIRODNO LEČENJE!

5 SAVETA UROLOGA: Šta smeta PROSTATI, zašto se javlja IMPOTENCIJA...?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija