• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ordinacija.hr

29.01.2021

08:10

BOL U VRATU MOŽE BITI SIMPTOM OVIH PET BOLESTI! Budite oprezni - ovo ne smete da IGNORIŠETE

Ljubav

BOL U VRATU MOŽE BITI SIMPTOM OVIH PET BOLESTI! Budite oprezni - ovo ne smete da IGNORIŠETE

Podeli vest

Ukočenost i bol u vratu vrlo su česte tegobe, koje se mogu javiti u svakom starosnom dobu. Često su posledica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osećaj nelagode

Bol u vratu može da upućuje na sledećih 5 stanja:

1. Ukočenost vrata

Razlikujemo urođenu tj. „miogenu“ i tokom života stečenu tj. „običnu“ ukočenost vrata.

Kod „obične“ ukočenosti vrata reč je o kontrakciji mišića, izazvanoj naglim pokretom, najčešće pogrešnim položajem duže vremena tokom spavanja ili usred promaje. Predispozicija može biti i neki degenerativni poremećaj u podlozi, kao što je npr. artroza. Simptomi su snažan bol i otežano kretanje, a često i nepokretnost. Bol nastaje i nestaje iznenada. Bol se javlja usled nakupljanja mlečne kiseline koja direktno nadražuje nervne završetke.

S druge strane „miogena“ ukočenost vrata posledica je urođenog skraćenja jednog ili više bočnih mišića vrata koje je uzrokovano upalom mišićnih vlakana tokom embrionalnog razvoja ili hematomom (krvarenjem u mišić) nastalim tokom prolaska kroz porođajni kanal. Simptomi miogene ukočenosti su bolan i iskrivljen vrat (nagnut na jednu stranu) i ograničeni ili čak potpuno onemogućeni pokreti glavom.

Lečenje: Za akutni bol koriste se analgetici, najčešće nesteroidni antireumatici. Upotrebljavaju se led i hladne obloge, a u težim slučajevima se može primeniti i privremena imobilizacija vrata kragnom. Lekovi za opuštanje mišića i masaža takođe mogu biti od pomoći. Ako bol ne prolazi nakon nedelju dana, svakako se javite svom lekaru.

U kasnijoj fazi preporučuju se vežbe istezanja, lagane manualne tehnike obavljane od strane stručnjaka i sprovodi se edukacija pacijenta kako bi se sprečilo ponavljanje stanja. U teškim hroničnim slučajevima kada se nije uspelo postići poboljšanje pomoću gore navedenih mera, kao i u slučajevima miogene ukočenosti vrata, može se učiniti hirurški zahvat, koji se sastoji od presecanja skraćenog mišića.

2. Artroza potiljka

Artroza je degenerativna bolest zglobova koja nastaje kao posledica degenerativnih promena u zglobnoj hrskavici. Kao posledica oštećenja (degeneracije) zglobne hrskavice dolazi do promena oblika samih zglobnih tela (čašice i glavice), uz eventualno stvaranje koštanih trnova i posledične upale mekih tkiva u neposrednoj okolini zgloba. Bolest se javlja gotovo uvek kod osoba starijih od pedeset godina, ali može se javiti i ranije. Degenerativne bolesti imaju hronični tok, mogu biti podstaknute nekom inicijalnom traumom, ali to nije direktan uzrok. Simptomi koji se javljaju su vrtoglavica, glavobolja i ukočenost vrata. Tačna dijagnoza se može postaviti pomoću anamneze, rentgena, ultrazvučnog pregleda ili skenera i magnetne rezonance.

Foto: Shutterstock

Bol u vratu

Lečenje: Najdelotvornije lečenje je lagana gimnastika (kružni pokreti vratom). U akutnoj fazi bolesti mogu se uzimati lekovi protiv bolova i za opuštanje mišića. Postoje i lekovi protiv artroze koji deluju na hrskavicu zglobova i mogu pomoći u zaustavljanju bolesti.

3. Hernija diska

Hernija (dislokacija) diska je stanje kad se elastična i potporna struktura između dva pršljena (disk) koji ima ulogu "jastučića", deformiše i pomeri sa svog mesta. Usled tog pomeranja dolazi do stvaranja pritiska na koren nerava koji izlaze iz kičmene moždine. Taj pritisak izaziva snažne bolove u vratu i rukama.

Lečenje: Zasniva se na vežbama rehabilitacije, lekovima protiv bola i upale, a u slučaju hernije diska na vratnoj kičmi, može biti neophodna imobilizacija vrata posebnim krutim ortopedskim okovratnikom. U slučaju da bolovi nikako ne prestanu, katkad može biti potreban hirurški zahvat.

4. Ciste na vratu

Ciste na vratu mogu biti prisutne već od rođenja, kao posledica promena u razvoju struktura u embrionalnom stadijumu. Ciste su male kesice, mogu ostati prazne celog života, ali mogu prerasti i u prave ciste koje su ispunjene tečnošću. Najčešće su smeštene na bočnoj strani vrata. U slučaju da se upale, počinju da stvaraju probleme. Do upale može doći u bilo kojem životnom dobu. Javljaju se otečenost i snažan bol, a dolazi i do stvaranja male rupice iz koje izlazi tečnost. Najveća opasnost je infekcija.

Lečenje: U slučaju infekcije upaljene ciste leče se antibioticima, a problem se može definitivno rešiti samo hirurškim odstranjivanjem cele ciste.

5. Otečenost limfnih čvorova

Akutna upala limfnih čvorova vrata može biti posledica infekcije u ždrelu, ustima, uhu. Javljaju se jedan ili više otečenih čvorova na bočnoj strani vrata. Bol je ograničen, ali ponekad snažan. Otečenost može potrajati mnogo duže od bolesti koja ju je izazvala. Dijagnozu postavlja lekar nakon pažljivog pregleda i palpacije bolnog dela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija