• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

31.01.2021

19:25

NAJMOĆNIJA biljka na našim prostorima! Očas posla rešava probleme s jetrom, POSEKOTINE i KAŠALJ!

Ljubav

NAJMOĆNIJA biljka na našim prostorima! Očas posla rešava probleme s jetrom, POSEKOTINE i KAŠALJ!

Podeli vest

Pomaže kod raznih tegoba, od retke stolice do bolova u želucu, posekotina i problema s jetrom

Kantarion raste po suvim brežuljcima, na sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, rubovima šuma. Najpovoljnije vreme za berbu je maj i jun. Lekoviti deo biljke su cvetovi i listovi.

Višestruka korist

Lekovitost kantariona ili gospine trave odavno je poznata, kao i njegovo delovanje, pa je rado korišćena i cenjena lekovita biljka. Leči sluzavost pluća, grčeve u stomaku, utiče na krv, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja.

Foto: youtube printscreen/atinaolimp

Pomešan s drugim lekovitim biljkama, odlično je sredstvo za lečenje kašlja i astme.

Kantarion se u narodu upotrebljava protiv posekotina, opekotina, hemoroida, pomaže zarastanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva itd. Dejstvo kantarionovog ulja je mnogostruko. Njime se mažu rane, posekotine, opekotine i druge povrede ili se natopi gaza, pa se mesto obloži.

Etarsko ulje od kantariona se i pije, razblaženo, a deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć. Kantarion je dobar za lečenje umerene i blage depresije, navode nemački stručnjaci u studiji koju je objavio medicinski časopis „British Medical Journal“.

Foto: pexels.com

Za lepotu i zdravlje

Ulje od kantariona se primenjuje lokalno, za masaže, obloge, kataplazme, ali se koristi i kao začin i lek. Posebno se preporučuje u nezi i zaštiti kože koja je osetljiva (suva, ispucala), u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine…).

Pomaže u lečenju krvarećih rana, kod povreda mišića, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuća i iščašenja, reumatskih oboljenja (upalni reumatizam, degenerativni reumatizam – artroze , kukova, kolena, ramena; metabolički reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta – lumbago).

Čaj koji svakome prija

Pije se više puta na dan za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa. Ako na pakovanju nije drugačije naglašeno, čaj od kantariona se sprema od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen.

Ako sami berete kantarion, pazite da je s ekološki čistih površina i bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja saobraćaj. Sve lekovite biljke upijaju otovne čestice iz izduvnih gasova, pa ih ne treba brati i upotrebljavati ako su u blizini saobraćajnica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija