• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.02.2021

11:25

LEKARI TVRDE: Ako se jedu često, ove namirnice mogu da naruše zdravlje jetre

Ljubav

LEKARI TVRDE: Ako se jedu često, ove namirnice mogu da naruše zdravlje jetre

Podeli vest

Da bi naše telo bilo zdravo, neophodno je da se pravilno hranimo. Prema nedavnim istraživanjima, sve više ljudi ima neko oštećenje jetre

Određena hrana može da ima izuzetno negativan uticaj na najvažniji organ u našem telu, a da toga nismo ni svesni. Evo koje namirnice je poželjno ibegavati ili barem smanjiti njihovu konzumaciju:

Sokovi sa puno šećera

Alkohol nije jedino piće koje može da naruši zdravlje vašeg jetre. Prema rečima lekara Iana Breta, sokovi sa puno šećera, takođe mogu da utiču na jetru.

"U malim dozama, šećer povoljno deluje na rad tankog creva, međutim u velikim dozama, nedavna istraživanja su pokazala, da dovodi do neželjenih efekata po jetru."

Foto: Shutterstock

Jetra

Pomfrit

 - Pomfrit je bogat zasićenim mastima, a ishrana bogata zasićenim mastima dovodi do povećane rezistencije masti u jetri, kao i povećane vrednosti insulina -  objašnjava doktorka Lin Poston.

Bez zdrave jetre nema ni dobrog zdravlja: Ovi vitamini i minerali povoljno utiču na rad najvažnijeg organa u telu!

Ulja

 - Nisu sva ulja jednaka. Biljno ulje, koje sadrži omega-6 masne kiseline, brže oksidira kuvanjem i doprinosi oštećenju jetre. Međutim, to ne znači da morate da se potpuno odreknete upotrebe ulja, već da pametnije birate. Najbolji izbor je kokosovo ulje  - objašnjava Erika Džejms, nutricionista.

Prerađeno meso

Ako ste zabrinuti za zdravlje jetre, dobro razmislite pre nego što pojedete sendvič sa suhomesnatim proizvodima. 

"Prerađeni, suhomesnati proizvodi su skriven izvor natrijuma", kaže sertifikovani savetnik za ishranu Džon Favkes. On objašnjava da prekomerni unos natrijuma može prouzrokovati neravnotežu u odnosima tečnosti u našem telu, što „jetri otežava efikasno filtriranje“, a može izazvati i ozbiljnije probleme sa jetrom.

Beli hleb

 - Rafinisanim ugljenim hidratima nedostaju vlakna, a to dovodi do skokova glukoze u krvi, zatim do oslobađanja insulina, praćenog naslagama masti na i oko jetre -  kaže Favkes. Hleb od celog zrna je mnogo bolja opcija. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Džet set

Srbija