• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: The List/Informer.rs

13.04.2021

13:05

GUBITAK NOKTA, ŽULJEVI, MODRICE... Sve to možete da "zaradite" AKO NOSITE OVAKVU OBUĆU!

Ljubav

GUBITAK NOKTA, ŽULJEVI, MODRICE... Sve to možete da "zaradite" AKO NOSITE OVAKVU OBUĆU!

Podeli vest

Danas se za lepotu mora pretrpeti, te tako neretko čujemo i vidimo da neko nosi veliku ili usku obuću, koja ako se nosi duži period može naštetiti zdravlju prstiju.

Kažu da je lepota bol. Međutim, guranje stopala u onaj savršen par cipela koje se ne uklapaju u potpunosti može  oštetiti zdravlje nogu, i više nego što mislite. Pronalaženje pravog para cipela za noge važan je način održavanja vašeg celokupnog zdravlja i blagostanja.

Nošenje premale cipele može dovesti do problema poput deformisanih prstiju, plikova, ravnih stopala i stanja na nogama, uključujući bunionice. Redovnim nošenjem usko obuće, takođe možete rizikovati razvoj dugotrajnog gubitka hrskavice u zglobovima stopala, kao i bolove u peti u stopalu poznate kao metatarzalgija.

Brinite o zdralju nožnih prstiju

Još jedno stanje izazvano nošenjem neprikladnih cipela je čekićasti prst, koji se obično javlja kada nožni prsti počnu da se uvijaju, a ne da leže ravno. Osim što uzrokuje značajan bol, čekićasti prst može oslabiti i mišiće pričvršćene za stopalo.

Foto: Pixabay

Nošenje malih cipela može dovesti do ozbiljnih stanja

Prema izveštaju, uobičajeni znakovi da biste mogli nositi cipele pogrešne veličine uključuju modrice na noktima, gubitak noktiju, žuljeve i iritacije kože na nogama. U ozbiljnijim slučajevima, redovno nošenje premale cipele može dovesti do bolnog i često nepovratnog stanja koje se naziva periferna neuropatija. Simptomi ovoga mogu da uključuju igle i stopala, a prema studiji iz 2017. godine, periferna neuropatija je povezana sa odraslima koji nisu nosili cipele odgovarajuće veličine, piše "The List".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija