• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: stvarkusa.rs

21.04.2021

22:00

TRIKOVI ISKUSNIH DOMAĆICA! Kako očistiti emajlirano posuđe uz pomoć soli, limuna, sirćeta i sode bikarbone

Ljubav

TRIKOVI ISKUSNIH DOMAĆICA! Kako očistiti emajlirano posuđe uz pomoć soli, limuna, sirćeta i sode bikarbone

Podeli vest

U procesu kuvanja svakome može da se desi da pripremljeno jelo zagori. Osim što će u većini slučajeva pokvariti ukus hrane, jedan od najneprijatnijih momenata je čišćenje posude za kuvanje

Kada je reč o emajliranoj šerpi, tepsiji ili tiganju, tada imamo još veći problem. S obzirom na to da delikatni emajl ne toleriše korišćenje abrazivnih materijala i preparata, dosta je teško da posudi vratite njegovu pređašnju belinu.

Iskusne domaćice treba da znaju koje mere treba da se preduzmu za čišćenje zagorelog emajliranog posuđa, bez narušavanja celovitosti njihove površine.

Ukoliko su se kao rezultat nepažljivog odnošenja prema procesu kuvanja, unutra u posuđu po emajliranoj površini pojavile naslage ugljenika, sledeća sredstva će biti od pomoći za njihovo uklanjanje:

So za kuvanje
Soda za hleb
Sirće
Aktivni ugalj
Limuntus
Talog od kafe
Mnogo kiselo voće
Gazirana pića
Kiselo mleko

Foto: Pixabay

Mali trikovi za čišćenje

Svako od ovih sredstava može da se nađe u kuhinji. U zavisnosti od prirode zagorelog po površini emajla treba da izaberete najpogodniji proizvod.

Šta ne treba da se koristi za čišćenje emajliranog posuđa?

Metalni sunđeri i žičice za posuđe
Grube četke
Detardženti sa grubim abrazivima
Nož i drugi oštri predmeti

Kako da očistite emajlirano posuđe?

Sigurno u svakoj kuhinji postoji nekoliko supenih kašika soli. Kako pokazuje praksa, ovo je najbolje sredstvo za čišćenje izgorelog sa površine emajliranog posuđa. Treba da koristite so na sledeći način:

Po mestu zagorelih i požutelih mesta obilno pospite grubu kuhinjsku so
Sipajte malo tople vode odozgo
Ostavite posudu sa ovim rastvorom na 3-4 sata
Nakon određenog vremena stavite posudu pod tekuću vruću vodu i pažljivo mekanim sunđerom uklonite naslage ukljenika

Ako i nakon ovih radnji na dnu posude ostanu žute mrlje i tragovi izgorele hrane, možete ponovo da sipate malo soli i da sipate vodi u da skuvate dovijeni rastvor. Važno je da prokuvate na slaboj vatri pola sata. Ova metoda će očistiti posudu od raznoraznih prljavština.

Foto: Pixabay

Ako vam so nije pomogla da kvalitetno očistite posudu, postoji i druga efikasnija metoda – upotreba stonog sirćeta. Da biste očistili posudu, treba da sipate u isprljanu posudu toliku količinu sirćeta koja će pokriti celu zagorelu površinu. Ostvite posudu na 3-4 sata. Za to vreme ostaci hrane lako će se odlepiti sa površine. Za puno čišćenje sipajte sirće iu posude i operite na uobičajeni način pomoću detardženta.

Ukoliko još uvek ne možete da uklonite naslage ugljenika možete da pokušate drugu varijantu. Sipajte 200 g vode i 20-40 g sirćeta u isprljanu emajliranu posudu. Stavite na slabu vatru i kuvajte rastvor od vode i sirćeta nekoliko minuta. Nakon isključivanja vatre, sačekajte da se posuda ohladi i uklonite ostatke izgorele hrane pomuću mekane krpe.

Ukoliko pri ruci nemate sirće, možete da iskoristite limuntus ili limunov sok, dobijen od 1-2 ploda. Imajte u vidu da je prirodni kiseli sok mnogo efikasniji od svakog drugog sredstva. Treba da namočite zagorelo rastvorom limuntusa i vode ili limunovog soka.

Kod veoma upornih zagorelih mrlja možete da kombinujete sodu za hleb sa sirćetom. Obilno posipte zagorela mesta sodom i naprskajte odozgo sirćetom, tako da se soda “aktivira”. Ostavite tako posudu da se namoči na 10-15 minuta, nakon toga operite vodom i mekim sunđerom.

Tabletice sa aktivnim ugljem će vam pomoći da se otarasite zagorelog po emajliranom posuđu i da ga operete. Sameljite neophodnu količinu i pospite dobijeni prah sa naslagama ugljenika. Treba da ga ostavite na 30 minuta, nakon toga da sipate hladnu vodu i osatvite na još sat vremena. Nakon toga emajl može jednostavno da se očisti od prljavština. Na isti način možete da koristite i talog od kafe ili da pokrijete zagorela mesta kiselim mlekom i da ostavite da se namoči.

Da biste održavali emajlirane proizvode unutra čistim i blistavim, pratite sledeće savete:

Sipajte vodu u novu posudu emajlirane površine i prokuvajte. Na treba odmah da rposipate vodu. Da bi se emajl stvrdnuo, prokuvana voda treba u potpunosti da se ohladi
Nemojte stvljati praznu emajliranu šerpu na ringlu ili tepsiju u rernu
Nemojte sipati hladne tečnosti u vruću posudu i obrnuti
Nemojte stavljati veliku šerpu ili tiganj na malu ringlu
Čuvajte emajlirano posuđe od mehaničkih oštećenja, prilikom padanja ili udarca može da se polomi komad emajla i posuda da postane neupotrebljiva
Nemojte koristiti metalni pribor prilikom rada sa emajliranim posuđem da ne biste isprovocirali ogrebotine i šupljine po emajlu;
Nemojte ostavljati zagorelo emajlirano posuđe dugo, a da ga ne namočite i očistite, kasnije čišćenje možda neće biti moguće.

Kako pokazuje praksa, čišćenje emajliranog posuđa od kamenca i nasalga ugljenika nije teško. Koristeći priručne alate koji se nalaze u svakoj kuhinji, jednostavno možete da vratite čistoću posudi.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

Nakon rasprodatih koncerata širom sveta, Laura Pausini nastavila svoju turneju koncertom u Londonu – Spektakl stiže i u Beogradsku Arenu 18. decembra
Kultura

Nakon rasprodatih koncerata širom sveta, Laura Pausini nastavila svoju turneju koncertom u Londonu – Spektakl stiže i u Beogradsku Arenu 18. decembra

Sinoć, u ponedeljak, 4. novembra, Laura Pausini zapalila je binu londonskog O2 Shepherd's Bush Empire sa prvim od dva rasprodata koncerta, čime je još jednom potvrdila svoj status zvezde svetske muzičke scene! Domaća publika imaće priliku da najnagrađivaniju italijansku kantautorku vidi u Beogradskoj areni 18. decembra u okviru njene Winter 2024 turneje.

05.11.2024

16:58

JOŠ Zabava VESTI

Džet set