• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo/informer.rs

29.04.2021

13:01

BRINE VAS DA LI VAM JE ŠEĆER POVIŠEN, EVO KADA JE IZNAD "NORMALE" Lekari upozravaju da nisu isti parametri za decu i odrasle!

Ljubav

BRINE VAS DA LI VAM JE ŠEĆER POVIŠEN, EVO KADA JE IZNAD "NORMALE" Lekari upozravaju da nisu isti parametri za decu i odrasle!

Podeli vest

Nemojte da vas zabrine ukoliko vam je nivo šećera u krvi iznad "normale", možda je baš to prosek za vaše godine.

Foto: Shutterstock

Kakav treba da bude "normalan" nivo šećera u krvi kod ljudi starijih od 60 godina? A onih koji imaju 30-ak? Lekari kažu da nije isto.

Vrednosti od 3,3-5,5 mmol / L smatraju se "normalnim" ukoliko spadate u starosnu grupu od 14-60 godina. Kod dece, pokazatelji su nešto niži, a kod starijih - veći.

Za različite uzraste, vrednosti su sledeće:

  • za novorođenčad - 2,8-4,4;
  • kod dece mlađe od 14 godina - 3,3-5,6;
  • za osobe 14-60 godina - 3,3-5,5;
  • kod starijih (60-90 godina) - 4,6-6,4;
  • kod vrlo starijih (starijih od 90 godina) - 4,2-6,7 mmol / l.

Bez obzira na to da li imaju neko hronično oboljenje, čak i da li vade krva na prazan stomak, glukoza u krvi bi trebalo da buxde u granicama normale, eventualno malo povišene ukoliko je osoba unosila šećer, kažu lekari. Jedan od pokazatelja preddijabetičnog stanja jeste tromesečni šećer, koji se takođe određuuje analizom krvi.

Ukoliko njegove vrednosti nisu u granicama normale, treba se konsultovati sa endokrinologom i uraditi potrebne analize.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija