• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: krstarica/informer.rs

29.04.2021

22:44

KAKO DA RAZLIKUJETE UVOZNE JAGODE OD DOMAĆIH? Obratite pažnju na ove detalje!

Ljubav

KAKO DA RAZLIKUJETE UVOZNE JAGODE OD DOMAĆIH? Obratite pažnju na ove detalje!

Podeli vest

Gotovo je nemoguće pronaći osobu koja ne voli jagode. Početkom maja već nam je svima jasno da je stiglo doba jagoda, a jedan pogled na obližnju pijacu ili supermarket potvrđuje isto

Svaki put kada ih kupimo osetimo nalet sreće, sve do onog trenutka kada kod kuće otvaramo savršeno zapakovanu posudicu i zagrizemo jednu savršeno crvenu jagodu.

Šta onda sledi? Razočaranje. Većina ih nema ni ukusa ni mirisa zbog čega nam je svima prva pomisao „odakle su uopšte ove jagode?!“.

Najčešće dolaze iz Španije, zatim Turske pa čak i Amerike. Jagode iz uvoza stižu ranije nego one domaće, a uvoznici ih najčešće prepakuju, a ponekad čak i lažno prodaju kao domaće.

Upravo se zato pitamo: kako prepoznati uvozne jagode od onih slatkih domaćih?

Domaća jagoda uvek ima intenzivan, sebi prepoznatljiv miris, dok su ukusom slatke i puno sočnije od onih uvoznih. Takođe, domaće jagode nemaju isti ukus na svim stranama.

Foto: Pixabay

Na domaćim jagodama peteljka je bledo zelena

Moguće je da jagoda ima različit ukus sa suprotnih strana, jer to znači da su sunčevi zraci neravnomerno (odnosno prirodno) padali na plod prilikom razvitka.

Takođe, domaće jagode možemo da prepoznamo po obliku. Nikad nisu sve istog oblika, a ni veličine i boje. Mnogo brže propadaju, jer su ipak tretirane sa manje pesticida od onih uvoznih.

Šta je to što odaje uvozne jagode? Peteljka. Na domaćima je uvek bledo zelena, a takva je upravo zato što je nedavno ubrana!

Domaće jagode su gotovo iste boje spolja kao i iznutra, a takođe su i pune onih sitnih semenki, za razliku od uvoznih gde su semenke krupnije.

Birajte one jagode koje su na dodir čvrste, ali ne i potpuno tvrde. Izbegavajte one koje su meke i zgnječene.

Za jagode uopšteno važi da su bolje što kraće stoje ubrane, jer vitamin C i antioksidansi kojima obiluju nestaju sa stajanjem. Zato je najzdravija ona jagoda koju smo odmah ubrali.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 3 godine

Koje god da izaberete znajte da su naj manje 20 puta prskane , ne trujte decu i sebe , jedino sumske jagode su u redu nakon pranja .

NEBOJŠA

pre 3 godine

КАКВЕ ВЕЗЕ ИМА ДАЛ СУ ДОМАЋЕ ИЛИ УВОЗНЕ??? ИНАЧЕ ЛАКО ИХ ЈЕ РАЗЛИКОАТИ-ДОМАЋЕ СУ ЗНАТНО СКУПЉЕ !!!КАО И СВЕ ОСТАЛО ''ДОМАЋЕ''МУПМ

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set