• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: krstarica/informer.rs

30.06.2021

08:41

KOJA ULJA BI BILO PAMETNO IZBEGAVATI, A KOJA SU POGODNA ZA KUVANJE? Evo odgovora!

Ljubav

KOJA ULJA BI BILO PAMETNO IZBEGAVATI, A KOJA SU POGODNA ZA KUVANJE? Evo odgovora!

Podeli vest

Većina ljudi tokom pripremanja hrane svakodnevno koristi neku vrstu ulja, a često se raspravlja o tome koje ulje je najzdravije. Ne treba zaboraviti da se ulje tokom kuvanja zagreva, što takođe utiče na to koliko je zdravo. To je zato što ulja za kuvanje na određenoj temperaturi više nisu ista.

Ovo su najzdravije vrste ulja koje možete koristiti tokom kuvanja, ali i vrste koje treba izbegavati, po izboru portala Healthline.

Maslinovo ulje

Tačka ključanja za ovo ulje je 176°C, što je česta temperatura na kojoj se priprema većina jela. Maslinovo ulje ima dobru reputaciju, najviše zbog toga jer se može raznoliko primenjivati. Zbog svog suptilnog ukusa možete ga koristiti za pečenje, dinstanje ili hladne prelive, prenosi N1.

Ovo ulje je takođe bogato vitaminom E, koji deluje kao antioksidans. Primarna masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena masnoća nazvana oleinska kiselina, za koju su studije pokazale da može imati protivupalna svojstva. Uz to, ovo ulje sadrži i antioksidansne sastojke oleokantal i oleuropein koji takođe imaju protivupalna svojstva.

Istraživanje je otkrilo da maslinovo ulje sadrži spojeve zdrave za srce i da može pomoći u prevenciji stanja poput gojaznosti i dijabetesa tip 2.

Ulje avokada

Tačka ključanja za ovo ulje je 271°C pa ga je odlično koristiti za prženje. Ima blagi ukus avokada i takođe se može primenjivati raznoliko, baš kao i maslinovo ulje. I ovo ulje ima slične hranljive vrednosti kao i maslinovo, a izuzetno je bogato oleinskom kiselinom koja je zdrava za srce.

Neke studije na životinjama su pokazale da sastojci u ulju avokada mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, lošeg holesterola i triglicerida. Naime, visok nivo triglicerida može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti.

Ulje avokada može ublažiti upale u zglobovima, pojačati sposobnost apsorpcije drugih hranljivih stvari te može štititi ćelije od radikalne štete. Uz to, jedno istraživanje je pokazalo da ovo ulje ima jednaku hranljivu vrednost i na visokim i niskim temperaturama.

Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje

Tačka ključanja za ovo ulje je takođe 176°C. Uz ovu vrstu ulja vežu se i neke kontroverze. Naime, ovo ulje sadrži uglavnom zasićene masnoće, što je povezano sa povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti. No, neke druge studije sugerišu da kokosovo ulje sadrži i zdrave sastojke koje pomažu u borbi protiv upala i oksidativne štete.

Susamovo ulje

Tačka ključanja za ovo ulje je 210°C. Sadrži antioksidanse zdrave za srce sesamol i sesaminol, koji mogu imati razne prednosti, uključujući potencijalne neuroprotektivne učinke protiv određenih bolesti kao što je Parkinsonova bolest.

Susamovo ulje odlično je za dinstanje, pečenje, pa čak i kao preliv za salatu. Ima blagi orašasti ukus pa se može lako kombinovati s brojnim jelima.

Ulje šafranike

Tačka ključanja za ovo ulje je 265°C. Ono sadrži malo zasićenih masti i veći procenat nezasićenih masnih kiselina. Jedna studija ukazuje na to da ovo ulje može ublažiti upale, pomoći u kontroli šećera u krvi i nivoa holesterola. Ulje šafranike ima neutralan ukus, pa je dobro za marinade, umake i prelive.

Foto: Shutterstock

Ulja koja treba izbegavati

Ne bi trebalo sve vrste ulja koristiti za kuvanje, a naročito ne za kuvanje na visokim temperaturama. Neka ulja se preporučuju ipak samo za hladnu primenu.

Ulja koja ne bi trebalo koristiti u kuvanju, odnosno na visokim temperaturama su riblje ulje, ulje od algi, ulje od lana i palmino. Palmino ulje je jako slično kokosovom i glavni problem sa njegovim korišćenjem je etičke prirode, jer je proizvodnja palminog ulja povezana sa uništavanjem prašuma.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set