• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: stvarukusa.rs

01.07.2021

12:17

AKO SE PRAVILNO ČUVA, DUŽE ĆE DA TRAJE! Saveti za pravilan odabir i pripremu krompira

Ljubav

AKO SE PRAVILNO ČUVA, DUŽE ĆE DA TRAJE! Saveti za pravilan odabir i pripremu krompira

Podeli vest

Bez obzira da li ga pečete, pržite ili gnječite, postoji nekoliko ključnih koraka koji mogu napraviti ili pokvariti konačno jelo

Neke sorte krompira su za neka jela prikladnija od drugih - na primer ako planirate da pečete, pržite, dinstate ili pravite pire odlučite se za krompir s niskim sadržajem vode i skrobom kao što je beli krompir.

Crveni krompir je pravi izbor ako pravite supu, gulaš ili čak salatu od krompira, jer ima visok sadržaj vode koji uz nizak nivo skroba pomaže da zadrži oblik kada se kuva.

Žuti mladi krompir može da se peče, pasira ili koristi u supama i salatama, zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi.

Pazite da kupujete kvalitetne komade bez posekotina, ožiljaka ili klica. Pored odabira prave vrste krompira, jednako je važno i kupovati kvalitetne. Krompir treba da bude čvrst, bez mekih delova, mrlja ili promena boje.

Bitno je čuvati ga na hladnom i mračnom mestu

Potrebno mu je tamno skladište da ne postane zelen, jer raste u mraku i najbolje ga je čuvati u sličnom okruženju. Sunčeva svetlost uzrokuje da krompir počne zeleniti. Boju dobija od hemikalije zvane solanin, koja može biti toksična. Međutim, ukoliko na njemu postoji samo nekoliko zelenih mrlja, verovatno se ne mora ceo odbaciti.

Foto: Shutterstock

Kako čuvati krompir?

Takođe je najbolje da se čuva u hladnom okruženju. Izaberite mesto koje je hladno i mračno s dobrom ventilacijom, ali ne u frižideru. Na temperaturama frižidera skrob se počinje pretvarati u šećer, što može promeniti njegov ukus i uticati na to kako se "ponaša" u jelima.

Krompir bi trebalo iskoristiti u roku od jedne nedelje od kupovine. Kad se krompir čuva u idealnim uslovima može izdržati nekoliko sedmica, ako ne i duže. Ali najbolje je da ih iskoristite u roku od sedam dana. Ako ne možete iskoristiti sav krompir na vreme, može se čuvati i u zamrzivaču.

Saveti za pripremu

Najbolje je oprati krompir neposredno pre upotrebe, a kao i većinu povrća i krompir je najbolje ne prati i ispirati pre skladištenja, jer vlažna spoljna strana može podstaći kvarenje.

Oguljeni krompir stavite u hladnu vodu dok ne bude spreman za kuvanje kako biste sprečili da potamni. 

Takođe, zbog skroba potrebno mu je više soli od ostalog povrća. Zbog toga je jako važno soliti ih kad su vrući, bez obzira je li u pitanju pire, pečeni ili prženi.

Postoji trik kako dobiti savršeno hrskav pomfrit, a to je dvostruko prženje. Ovo je siguran način za dobijanje hrskave korice spolja, s mekanom unutrašnjošću.

Za savršeni pečeni krompir izbegavajte upotrebu aluminijumske folije. Još jedna tajna savršeno pečenog krompira je soda bikarbona. Da biste postigli najhrskaviju koricu na pečenom krompiru, pokušajte ga delimično prokuvati u šerpi vode s pola kašičice sode bikarbone pre nego što ga stavite u rernu.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Nebojša Bakarec o podkastu na tajkunskoj televiziji: DLZ - drogirani, loši i zli!
Live TV

Nebojša Bakarec o podkastu na tajkunskoj televiziji: DLZ - drogirani, loši i zli!

Gost Info dana na Informer televiziji bio je narodni poslanik Nebojša Bakarec koji je, između ostalog, prokomentarisao podkast "DLZ", koji je nazvao sredstvom za širenje ekstremizma i mržnje. Takođe, istakao je fantastične rezultate koje je Srbija postigla tokom 2024. godine, naglašavajući ulogu predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Srpske napredne stranke u ostvarivanju tih uspeha.

03.01.2025

19:09

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Policija otišla u pogrešnu kafanu kada je počeo masakr na Cetinju! Konobar ih pozvao, ali je pogrešio jednu ključnu stvar! (FOTO/VIDEO)
Hronika

Policija otišla u pogrešnu kafanu kada je počeo masakr na Cetinju! Konobar ih pozvao, ali je pogrešio jednu ključnu stvar! (FOTO/VIDEO)

Policija otkriva nove detalje masakra na Cetinju, u kojem je ubijeno 12 osoba, među kojima i dvoje dece, a četiri su ranjene. Nakon brojnih spekulacija o tome da li je policija dala pravi vremenski okvir kako je tekao masakr, zašto je policiji trebalo toliko da stigne na prvo mesto zločina, direktor Uprave policije Crne Gore Lazar Šćepanović, otkrio je kako je došlo do toga da patrola prvo ode na pogrešno lice mesta.

06.01.2025

07:00

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set