• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

14.07.2021

13:38

OVE BILJKE DELUJU UMIRUJUĆE NA LJUBIMCE! Evo idealnog rešenja ako kucu ili macu vodite sa sobom na put!

Ljubav

OVE BILJKE DELUJU UMIRUJUĆE NA LJUBIMCE! Evo idealnog rešenja ako kucu ili macu vodite sa sobom na put!

Podeli vest

Lekovito bilje, osim što pomaže u očuvanju zdravlja ljudi, korisno je i za životinje. Leto je vreme kada su kućni ljubimci češće sa nama u kolima, ili učestvuju u porodičnim putovanjima

Neretko se desi da duži put, životinja teško podnese, ali postoje biljna sredstva koja imaju važno, blagotvorno dejstvo na životinju koja je pod stresom.

- Preparati koji su prirodni trankilajzeri, koji smiruju i opuštaju životinje, se prave uglavnom na bazi valerijane. To su najčešće komercijalna pakovanja koja mogu da se nađu. Valerijana ima kumulativno dejstvo, i ona bi trebalo da se daje životinji nekih sedam-osam dana, pred očekivani stresni period, recimo, pred put, da bi se to dovelo do neke koncentracije koja opušta životinje - kaže za RTS veterinar Dejan Popović.

Foto: Pixabay

Lekovito bilje, osim što pomaže u očuvanju zdravlja ljudi, korisno je i za životinje

Dodaje da se sve više, u poslednje vreme, sa istim ciljem, koriste matičnjak i vetiver. Kombinuju se sa valerijanom, i imaju „instant" dejstvo.

Za iste namene postoje i sprejevi i etarska ulja na bazi pomenutih biljaka, a sve kako bi se životinja oslobodila stresa. Matičnjak, valerijana i vetiver, takođe se mogu davati životinjama u vidu gelova ili kapsula.

Posebno su za upotrebu zgodni difuzeri koji se uključuju u struju i šire neophodnu koncentraciju supstance kroz prostorije u kojima životinje borave, kao što su veterinarske ambulante, ali i stambeni prostor u kome ljubimci borave.

Naročito su preporučljivi za primenu tokom, na primer, novogodišnje noći, kada životinje trpe stres od zvuka petardi i vatrometa.

- Matičnjak i valerijana kolokvijalno se na srpskom zovu i macina trava, i to ne slučajno. Narod je odavno primetio da mačke obožavaju te biljke - rekao je travar i novinar Momčilo Antonijević.

Foto: printscreen/youtube/O svemu i svačemu

Esencijalno ulje matičnjaka ima umirujući efekat

Kada je reč o matičnjaku, vrlo je korisno njegovo esencijalno ulje. Za samo pet litara tog ulja potrebna je količina matičnjaka koja raste na površini od jednog hektara.

- Ako imate psa ili mačku i ako vam je potreban umirujući instant efekat, obavezno nabavite preparat sa biljkama kao što su matičnjak i valerijana. Ukoliko smirenje treba vama, možete da popijete šolju čaja od matičnjaka, to je izuzetno korisna biljka, jer, pored toga što deluje smirujuće, fantastičan je lek protiv mučnine, i preporučuje se onima kojima vožnja smeta - kaže Antonijević.

Svi komercijalni preparati na bazi bilja namenjeni životinjama mogu se naći u veterinarskim apotekama i ambulantama i pet-šopovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija