• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.08.2021

13:41

Sunce, plaža, more... i INTIMNE TEGOBE! KANDIDA voli leto, a ovo su NAJBOLJI PRIRODNI POMAGAČI!

Shutterstock

Ljubav

Sunce, plaža, more... i INTIMNE TEGOBE! KANDIDA voli leto, a ovo su NAJBOLJI PRIRODNI POMAGAČI!

Podeli vest

U letnjim mesecima gljivične infekcije najčešće nastaju zbog toplote i vlage koja pogoduje razvoju pojedinih mikroba intimne mikroflore

Gotovo da nema osobe s letnjom intimnom infekcijom koja se nije zapitala zašto joj se to desilo kada održava besprekornu higijenu tela i intimnog rublja. Odgovor je jednostavan - u letnjim mesecima ove "samoinfekcije" najčešće nastaju zbog toplote i vlage koja pogoduje razvoju pojedinih mikroba intimne mikroflore. Najčešći problem pravi kandida, tip gljivice koji uzrokuje infekcije kože, noktiju i intimnih delova, upalu u urinarnom traktu, ali i probleme s probavom i umor.

Od trudnoće do dijabetesa 

Intimno rublje i garderoba koja prijanja uz pregrejano telo, naročito ako je napravljena od sintetičkih materijala, pravi su inkubator za intimne gljivice. Dovoljno je nekoliko sati leškarenja na plaži ili bazenu u vlažnom kostimu da se stanovnici intimne mikroflore razmnože u tolikom broju da izazovu zapaljenje. Ako ste skloni gljivičnim infekcijama, povedite više računa o ličnoj higijeni - tuširanje nakon kupanja u bazenu ili moru prva je linija odbrane, a kupaći kostim treba odmah zameniti suvim. Na plaži, betonu ili na ležaljkama uvek sedite na čistim i suvim peškirima, jer su kupaći kostimi slaba zaštita od bakterija i virusa.

Foto: Shutterstock

Kućni test na kandidu 

Pre nego što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite je kraj kreveta. Sledeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu. Ne pokušavate da skupite u ustima velike količine pljuvačke, samo pljunite ono malo što imate u ustima nakon buđenja. Ostavite sve 15 minuta. Nađite izvor svetlosti i pogledajte u čašu. Ako je vaša pljuvačka na površini čaše, ili se rastvorila, sa vama je sve u redu. Normalno je ako su u vodi prisutni mehurići vazduha. Ako je, međutim, voda postala mutna, ili se u vodi vide trake (končići) koje se spuštaju nadole, ili ako je pljuvačka pala na dno, velika je verovatnoća da imate kandidu. 

*** Šta još pogoduje infekcijama?

- Uzimanje antibiotika koji narušavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija i pH sluzokože 
- Ishrana bogata ugljenim hidratima kojima se hrane gljivice 
- Previše alkohola, koji se u procesu probave pretvara u šećer i (opet) hrani gljivice
- Stresan život i nedovoljno sna
- Nošenje preuske odeće (pantalona, tangi, u kojima telo "ne diše")
- Svakodnevno korišćenje dnevnih uložaka, kao i tampona
- Trudnoća
- Dijabetes
- Pranje gaćica na temperaturi nižoj od 60 stepeni 

Najčešći simptomi intimne kandidijaze jesu svrab, peckanje, gust i obilan beličast sekret, crvena sluzokoža, njeno oticanje, u težim slučajevima i bol.   

Najbolji prirodni pomagači 

Dve-tri infekcije gljivicama godišnje nisu razlog za brigu, međutim ako se javljaju češće, najbolje je da se obratite lekaru koji će utvrditi razlog slabog imuniteta. Ono što možete da uradite kod kuće jeste da isprobate prirodna sredstva protiv infekcije. 

Foto: Shutterstock

* Jedite nekoliko čenova belog luka na dan. Ova biljka je prirodni antibiotik, a još od davnih vremena se koristi za borbu "protiv svega", od prehlade do infekcija. Beli luk se može staviti direktno u intimnu regiju (znamo da vaš dragi ni u ovom slučaju neće biti oduševljen, ali se tokom infekcije intimni odnos ionako ne preporučuje), tako što se čen oljušti i umota u čistu gazu poput tampona. Radi lakšeg apliciranja čen s gazom možete da umočite u kantarionovo ulje i pripazite da deo gaze ostane napolju tako da je možete lakše izvući. Ako dođe do osećaja intenzivnog peckanja, izvadite luk, a terapiju sprovodite do prestanka simptoma. 

* Svakodnevno pijte oko pola litra jogurta. Jogurt takođe može da umanji svrab i crvenilo ako ga nanesete direktno na zahvaćenu sluzokožu. Ostavite ga tako desetak minuta i potom isperite vodom.

Foto: Shutterstock

Kantarionovo ulje, beli luk i jogurt su najbolji saveznici protiv kandide 

* Soda bikarbona, kao i morska so pomažu da se ublaže svrab i bol. Možete pripremiti rastvor od litar prokuvane vode s kašikom sode bikarborne i svakodnevno ispirati intimne delove mesec dana, osim za vreme menstruacije. Ili uspite šolju morske soli u toplu kupku, mešajte vodu dok se so ne rastvori i lepo se potopite. To možete raditi svaki dan. 

* Čisto prirodno kantarionovo ulje je veoma uspešno u dugoročnom lečenju gljivica. Stavite manju količinu ulja na tanjirić, nakvasite (manji) tampon i koristite ga preko noći. Ponavljajte tretman sve dok simptomi ne nestanu. Jednostavnije rešenje su biljne vaginalete (kantariona i čajevca) koje se kupuju u apotekama. 
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija