• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

12.12.2021

13:24

ŠTA KUPITI ZA POKLON ZA SLAVU, da je jednostavno, a korisno? Evo podsetnika!

Shutterstock

Ljubav

ŠTA KUPITI ZA POKLON ZA SLAVU, da je jednostavno, a korisno? Evo podsetnika!

Podeli vest

Period slavlja u Srbiji uveliko je aktuelan, te su gosti u večitoj dilemi šta da odnesu domaćinu a da ne pogreše...

Ovaj period godine, osim novogodišnjih i božićnih praznika, u Srbiji je karakterističan i za proslavljanje krsnih slava. Slava predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, a od 2014. godine upisana je na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Neke od najvećih srpskih slava poput Svetog Nikole, Svetog Jovana, Svetog Stefana, Savindan, upravo su u narednim nedeljama.

Koliko je velika slava Nikoljdan, koji se obeležava 19. decembra, govori i to da tu slavu jedna polovina Srbije proslavlja, a druga polovina ide u goste. Obeležavanje ovog dana razlikuje se u različitim delovima Srbije, svaki kraj ima svoje posebne običaje, međutim, ista za sve je simbolika koju on predstavlja, okupljanje porodice i najbližih prijatelja.

Foto: Shutterstock

Za Nikoljdan jedna polovina Srbije proslavlja, a druga polovina ide u goste

Za one koji odlaze na slavu večita je dilema šta odneti domaćinima na poklon. Obično je u pitanju neki dar koji se namenjuje domaćinima za njihov dom. Najčešće se nose flaša vina, kafa i neki slatkiš za najmlađe domaćine. Poslednjih godina se ovo pravilo dosta promenilo, te se spektar poklona proširio i na kreativne predmete, suvenire ali i na poklone sa verskim motivima.

Cveće i bombonjera

Klasičan i siguran poklon jesu cveće i bombonjera za domaćicu, vino ili neko žestoko piće za domaćina i slatkiši za decu.

Foto: Shutterstock

Korpa sa voćem

Ovo je još jedan formalan poklon s kojim ne možete pogrešiti bilo kod koga da idete. Kupite lepu korpu, ispunite je raznim voćem i sve upakujte u celofan s mašnom.

Ikona

Ikona svetitelja koji se slavi uvek je dobro rešenje za poklon, naročito ukoliko ranije na zidu te porodice niste primetili ikonu. Međutim, ako znate da je već imaju, onda se možete odlučiti za knjigu o svetitelju koji se slavi ili za knjigu koja se tiče nekih pravoslavnih tema. Postoje, takođe, i verske knjige koje su prilagođene deci.

Foto: printscreen

Vaze i činije, koristan poklon

Nekako smo svi vrlo kreativni kada je potrebno da dekorišemo dom, stoga najviše volimo da biramo i poklanjamo poklone namenjene uređenju. Ove sezone su velike vaze postale veoma popularne. Upečatljive su i jedinstvene i vrlo su nesvakidašnji poklon. Ukoliko znate koje boje dominiraju u prostoru domaćina, možete izabrati vazu kao detalj koji će se vrlo lako uklopiti. Čak i činija ili čaša takođe su vrlo dobar i nadasve koristan izbor.

Foto: Shutterstock

Knjige su uvek dobar izbor

Knjiga je uvek dobar poklon, posebno prijateljima za koje znate da rade na nadogradnji svoje kućne biblioteke. S obzirom na to da vas pozivaju na svoju slavu, znači da ste bliski dovoljno da poznajete njihove čitalačke afinitete, pa vam izbor adekvatnog romana neće predstavljati teškoću. Pri darivanju knjige najbitnija je posveta, koja iskazuje osećanja koja imate prema osobi kojoj knjigu poklanjate, stoga nemojte zaboraviti da prvu stranu ukrasite sa par lepih reči.

Foto: Shutterstock

Pokloni za decu

Kada su u pitanju deca i pokloni za njih, slatkiši su nezaobilazan i nepogrešiv poklon. Ako se radi o bliskim odnosima, poklanjati možete ono što znate da im je baš potrebno ili što baš žele. Takve su neke igračke ili možda pribor za školu. Deca vole neobične predmete i one koji su trenutno popularni, pa nećete pogrešiti ako za njih odaberete tako nešto. U svakom slučaju, mališani će vam biti zahvalni.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SLAVSKI BONTON! Ne ide se u goste praznih ruku
Ljubav

SLAVSKI BONTON! Ne ide se u goste praznih ruku

Tradicionalne slavske običaje sečenja kolača, služenja žita i molitve pred svečani ručak domaćini poštuju i danas onako kako su to činili njihovi preci, ali moderna vremena donose i neke promene

11.12.2021

13:16

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija