• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.12.2021

20:00 >> 19:45

PET SAVETA DERMATOLOGA ZA NEGU KOŽE PO HLADNOM VREMENU

Pixabay

Ljubav

PET SAVETA DERMATOLOGA ZA NEGU KOŽE PO HLADNOM VREMENU

Podeli vest

Počela je prava zima, sa temperaturama ispod nule i puno snega. Zato je neophodno da posebno negujete svoju kožu i slušate savete stručnjaka, da bi vam koža ostala nežna i zdrava uprkos minusu

 Povećajte vlažnost vazduha

Ne, ne mislimo da bi trebalo da prizivate kišu i podsetite se dodolskih pesama sa časova muzičkog iz drugog razreda osnovne. Ali želimo da vas podsetimo da je koža ta koja reguliše količinu vode u našem telu. Zato kada je vazduh suv, a temperature napolju i u zagrejanim prostorijama se drastično razlikuju, koža gubi mnogo više vode nego obično. Tada nastupa dehidratacija, a koža postaje suva i gruba na dodir.

Rešenje leži u dvostrukom pristupu: spolja i iznutra. Spolja, koristite ovlaživače vazduha u sobama u kojima provodite najviše vremena – u kancelariji, spavaćoj i dnevnoj sobi (ili jednostavno postavite čanak sa vodom na grejno telo). Iznutra – pijte više vode. Neka vam cilj budu čaša ili dve više nego obično svakoga dana.

Foto: Shutterstock

Zimi je nega lica posebno važna

Nežno čišćenje…

Suva koža koja je izložena hladnoći izuzetno je osetljiva. Zato čistite kožu nežnim sredstvima – umesto mirišljavih gelova za tuširanje i kupki, koristite nežne emulzije ili pene za tuširanje koje neće skinuti površinske masnoće sa kože. Naša preporuka je Atopik mlečna kupka, sa uljem žutog noćurka i pšeničnih klica.

 …i još nežniji piling

Važno je redovno skidati mrtve ćelije kože, ali budite pažljivi sa pilingom. U ovom periodu koža je sklona pucanju, pa agresivan piling može pogoršati problem i oštetiti kožu. Izaberite nežan piling sa vrlo sitnim česticama koje neće stvarati osećaj grebanja po koži, i ne preterujte – jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Čak i lufa rukavice mogu biti preterano grube za kožu tela, pa ih barem u ovom periodu ostavite po strani.

Tuš umesto kupke

Znamo koliko će vam ovo teško pasti – ko još ne voli da uskoči u toplu kupku nakon napornog dana?! Nažalost, vruća voda isušuje kožu, pa vam savetujemo da izbegavate dugotrajno tuširanje i tople kupke. Ako baš ne možete da im odolite, onda ne preskačite sledeći korak, a to je mazanje bogatog losiona ili krema. Čim izađete iz tuša, namažite čitavo telo, ruke i lice dok je koža još uvek blago vlažna i zagrejana.

Foto: Pixabay

Važno je šta u zimskim danima koristite prilikom kupanja

Pojačajte režim nege

Zima zahteva tešku artiljeriju – lagane teksture krajem jeseni bi trebalo zameniti težim, masnijim proizvodima koji će sprečiti gubitak vode iz kože. Losioni, kremovi, puteri i ulja za kožu sa sastojcima koji obnavljaju barijeru (kao što su urea, laktati, hijaluronska kiselina, itd.) odličan su izbor za negu tela. Isto važi i za kožu lica, samo obratite pažnju da proizvod ne sadrži komedogene sastojke koji vam mogu izazvati bubuljice. Ulja koja naročito prijaju koži u ovom periodu su arganovo, ulje žutog noćurka, kao i ši puter.

Naročito je važno da odaberete hranljive proizvode koje ćete naneti na kožu pre odlaska na spavanje. Tada je idealno vreme da negujete i one često zaboravljene delove tela, kao što su ruke, stopala i laktovi. Jednostavno rešenje za ove delove tela jeste vazelin, idealan partner za hladne dane. Nanesite malu količinu vazelina na suve delove kože pre odlaska na spavanje i probudićete se sa nežnom i negovanom kožom


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sofija

pre 2 godine

Zima i ovo hladno vreme svake godine mi pravi problem sa kozom lica,toliko mi bude suva koza i nekako poprimi sivu boju,bezlicnu.Probala sam svakakve kreme,losione....sad sam kupila hidrogenizator vode u spreju za lice,pa se nadam da ce mi to pomoci.Divni su vam saveti,jednostavni i prakticni, moracu da probam, pogotovo ovo sa izbegavanjem punjenja kade, koju obozavam,pogotovo zimi,tako me relaksira.

Ivana

pre 2 godine

Draga Sofija, hidrogenizovana voda je ekstra ali da li si čula za ovo https://pro100healthy.rs/article--spermidin-plus-starost-minus-2 haha zamisli kombinaciju...pa još dodamo prirodne kremice. VRH!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!
Društvo

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!

Radmila Petrušić (1948-1999) bila je nastavnik Srpskog jezika i živela je u Pećkoj Banji zajedno sa suprugom Mihailom te sinovima Danilom i Goranom.Radmila je svoj radni vek počela daleke 1968. godine u varoši Vrela u etnički čistom albanskom mestu. Bila je pravi primer hrabre i ponosne Srpkinje koja se uvek vodila krilaticom "Sve za Srbiju, Srbiju nizašta".

06.05.2024

20:49

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)
Društvo

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)

Odlazak na letovanje nažalost ponekad može da se pretvori u vrlo loše i neprijatno iskustvo - čak traumatično. Devojka iz Srbije po imenu Ivona ispričala je na TikToku kroz koje sve stresne situacije je prošla sa svojim društvom prilikom povratka iz Grčke, a sve zbog turističke agencije i njenih radnika, koji su jednu njenu drugaricu čak ostavili namerno na granici!

06.05.2024

19:39

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije
Politika

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o dešavanjima u i oko Bosne i Hercegovine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

06.05.2024

19:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija