• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Priroda leči sve

16.12.2021

20:10

PRIRODA NAM JE DALA I DAROVE KOJI ĆE NAM UBLAŽITI BOLOVE! Ovo su najpoznatiji lekovi mogu zameniti konvencionalne analgetike

Freepik.com

Ljubav

PRIRODA NAM JE DALA I DAROVE KOJI ĆE NAM UBLAŽITI BOLOVE! Ovo su najpoznatiji lekovi mogu zameniti konvencionalne analgetike

Podeli vest

Prirodni lekovi protiv bolova su najčešće raznorazni biljni analgetici koji mogu imati važnu ulogu kod ublažavanja boli. Biljni analgetici su se u mnogim situacijama pokazili kao idealno rešenje, s obzirom na činjenicu da je veoma teško pronaći idealan sintetički analgetik koji bi trebalo da deluje protiv bolova, bez dodatnog uticaja na druge bitne elemente centralnog nervnog sistema (svest, motorika, senzorna percepcija...). Nije zanemarljiv ni njihov negativan uticaj na sluzokožu želuca

Tako se u biljnom svetu nalazi mnostvo biljaka koje imaju moć da ublaže bolove a da pri tom ne uzrokuju paralelne neželjene nuspojave. Najčešće se upotrebljavaju kao prirodni lekovi protiv bolova u zglobovima kod artritisa, leđima, kod fibromijalgije, zatim protiv glavobolje i menstrualnih bolova, pa tek onda protiv svih ostalih bolnih stanja. Evo najpoznatijih biljnih lekova koji mogu zameniti konvencionalne analgetike i osloboditi vas bolova.

Foto: Shutterstock

Eukaliptus

1. Eukaliptus (Eucalyptus globulus): Ulje eukaliptusa je biljni analgetik, koristi se spolja za ublažavanje bolova kod reumatizma, artritisa, lumbaga, neuralgije. Pored toga, ono je odlično sredstvo za inhalaciju a takođe odbija insekte (muve, komarce, mrave...).

Foto: Freepik.com

Bela vrba

2. Bela vrba (Salix alba): Ova biljka je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova protiv bolova. Poznata je po visokom sadržaju salicina koji se nalazi u kori drveta (prirodna supstanca koja veoma efikasno ublazava bolove raznog porekla).

Foto: Freepik.com

Iđirot

3. Iđirot (Acorus calamus): Još jedna biljka sa analgetskim delovanjem. Upotrebljava se kao lek protiv bolova u zglobovima kod reume i artritisa. Lekoviti deo biljke je koren koji inače ima širok spektar lekovitih dejstava. Kada se koristi protiv bolova u zglobovima primenjuje se spolja i nanosi direktno na bolna mesta. Za te svrhe od korena biljke se spravlja kašasta masa ili ulje. Treba znati da iđirot ima i sedativno dejstvo, pa ga oralno ne treba primenjivati na svoju ruku, jer je potrebno strogo voditi računa o doziranju.

Foto: Freepik.com

Šumska paprat

4. Šumska paprat (Dryopteris fragrans): U narodnoj medicini šumska paprat ima široku primenu, a između ostalog zna se da deluje kao analgetik, korisna je i kao sredstvo za ublažavanje stresa i lečenje različitih neuroloških poremećaja.

Foto: Freepik.com

Pelan

5. Pelen (Artemisia absinthium): Zovu ga još i gorki pelin - biljka koja ima analgetsko dejstvo kada su u pitanju bolovi u želucu, upale debelog creva, uganuća i modrica.

Foto: Freepik.com

Kamilica

6. Kamilica (Matricaria chamomilla): Ovo je jedna od najpoznatijih biljaka na našim prostorima. Pitoma, blagotvorna i bezopasna. Kada se razumno upotrebljava potpuno je bezbedna, čak i za bebe. Zato je čaj od kamilice jedan od prvih čajeva koji se daje bebama za ublažavanje stomačnih grčeva. Kod odraslih osoba isto tako ublažava bolove u stomaku, glavobolju i migrenu, a ženama je dobrodosao prirodni lek protiv menstrualnih bolova.

Foto: Freepik.com

Arnika

7. Arnika (Arnica montana): Oblozi od arnike upotrebljavaju se spolja za vidanje rana, a ujedno i za ublažavanje bolova na ranjenim mestima, kao i protiv bolova u mišićima i tetivama.

Foto: Freepik.com

Akupunktura

8. Akupunktura: Ukoliko ipak niste zadovoljni ili nemate poverenja u gore navedene biljne lekove protiv bolova, možete se odlučiti za još jedan vid alternativne medicine, a to je akupunktura. Iskustveno i naučno je dokazano da ova metoda lečenja ubedljivo najbolje rezultate daje upravo tada kada je u pitanju otklanjanje bolova, različitih uzroka i porekla. Još jedna prednost akupunkture je što dejstvo tretmana traje duže od analgetskog delovanja hemijskih supstanci. Skorašnja istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama dala su izvanredne rezultate. Naime, nakon 6 meseci akupunkture uz redovne tretmane od 2 puta nedeljno, pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa imali su smanjen bol u kolenima za 40%. A za dalje održavanje postignutog rezultata bio im je dovoljan samo jedan tretman mesečno. Prema dosadašnjoj statistici za otklanjanje akutnih bolova obično je potrebno od 5 do 8 tretmana; a protiv hroničnih bolova od 8 do 15 tretmana donose olakšanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

FRANCUSKA VODICA IZ MANASTIRA čiji recept datira iz 1611. godine I DANAS LEČI OVE TEGOBE!
Ljubav

FRANCUSKA VODICA IZ MANASTIRA čiji recept datira iz 1611. godine I DANAS LEČI OVE TEGOBE!

Karmelićanska vodica je lekoviti napitak na bazi maticnjaka uz dodatak još dosta lekovitih biljaka. To je eliksir poput Sviden Bitera jer ima širok spektar lekovitih dejstava. Francuski naziv karmelićanske vodice je "Eau de Melisse des Carmes Boyer" a recept datira još iz 1611. godine. Ovaj biljni eliksir nastao je u jednom francuskom manastiru i kreirale su ga časne sestre karmelićanke. U to doba, matičnjak se kao plemenita, lekovita i cenjena biljka masovno uzgajao u manastirima

15.12.2021

19:11

sledeća vest

Vesti

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka
Politika

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka

Nakon što je iz Opštine Štrpce saopšteno da je osoba sa inicijalima S.I, koja se predstavila kao novinar, bez dozvole i saglasnosti prisustvovala i snimala sastanak predstavnika opštine i meštana sela Gornja i Donja Bitinja, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić upozorio je da se protiv njega, kao i protiv opštine, vodi hajka od strane onih čije su, kaže, politike štetne po srpski narod na Kosovu.

31.07.2024

20:13

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21