• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Priroda leči sve

27.12.2021

20:00 >> 19:45

ČUVARKUĆA I MED DELOTVORNI ZA PROBLEME SA MIOMIMA I CISTAMA

Pixabay

Ljubav

ČUVARKUĆA I MED DELOTVORNI ZA PROBLEME SA MIOMIMA I CISTAMA

Podeli vest

Čuvarkuća (latinski naziv: Sempervivum tectorum) može rasti i u najtežim uslovima gde bi retko koja druga biljka opstala. Čak je po toj svojoj karakteristici i imenovana, jer reč Sempervivum znaci "uvek živa". Zbog toga je možete lako uzgajati u svojoj kući, ma koliko da za to imate prostora. Ne zahteva veliku količinu zemlje, niti vode, a pruža mnogo. Ona je izvanredan prirodni lek sa veoma sličnim lekovitim moćima kao što je to najlekovitija biljka na planeti - čuvena aloe vera

Najpopularniji prirodni lek na bazi ove biljke poznat je u našem narodu kao "Čuvarkuca i med", koristi se kod raznih tegoba, ali najčešće se preporučuje za miome i ciste.

Foto: Pixabay

Na latinskom - večito živa

U narodu se prenose priče o tome kako su čuvarkuća i med mnogim ženama pomogli da izbegnu operaciju. A recept glasi ovako:

Potrebni sastojci:

- 300 grama jedrih i punih listova čuvarkuće
- 500 grama kvalitetnog livadskog meda

Priprema:

Listove čuvarkuće oprati, umotati ih u suvu krpu da sa njih upije ostatke vode i samleti u blenderu,  ili mašini za mlevenje mesa. Drvenom ili plastičnom kašikom čuvarkucć pomešati sa medom, da se dobije ravnomerna smesa. Već na početku mešanja listovi čuvarkuće počinju da u medu otpuštaju svoj sok, tako da ukupna tečnost u kojoj se nalaze postane ređa od meda.

Nakon mešanja smesu sipati u staklene tegle, zatvoriti poklopcima, obmotati ih folijom ili tamnim papirom radi zaštite od svetlosti i ostaviti da odstoje u frižideru 7 dana. Za to vreme poželjno je 2-3 puta smesu promešati, jer će se na vrhu blago zgusnuti a u donjim slojevima biti ređe gustine.

Za ovu količinu sastojaka potrebna je jedna tegla od 700 grama i možda jos jedna mala, koja neće biti puna. I ova količina će biti dovoljna za 20-tak dana lečenja.

Foto: Shutterstock

Med kao lek

Doziranje:

Čuvarkuća i med kao lek uzimaju se 3 puta dnevno po jedna kašika i to:

1. Jedna kašika ujutru na prazan stomak i nakon toga pola sata ne treba ništa jesti niti piti.
2. Jedna kašika između ručka i večere (najmanje 2 sata posle ručka i najmanje pola sata pre večere)
3. Jedna kašika pre odlaska na spavanje

Pri tom uvek koristiti plastičnu ili drvenu kašiku.

Koliko dugo će trajati lečenje zavisi od veličine mioma ili ciste. Za manje ciste može biti dovoljna i samo jedna ovakva kura od 20 dana, dok će za veće miome lečenje trajati duže. U slučaju srednjih i većih mioma čuvarkuću i med uzimati 3 meseca, i nakon toga obaviti kontrolu. Ukoliko se primeti da se miom smanjio, napraviti pauzu od 2 nedelje, pa nastaviti sa lečenjem još 3 meseca.

Da bi se postigao još bolji efekat lečenja korisno je za to vreme uporedo svakodnevno piti i po jednu šolju čaja od koprive. Tako će se obezbediti bolje čišćenje krvi.

Ovo je zaista jedan od najdelotvornijih prirodnih lekova za miome i ciste, pomaze da se oni smanje ili potpuno nestanu, i spada u prilicno bezbednu terapiju. Nuspojave su veoma retke, a ukoliko se pojave obicno su blagog intenziteta. Najcesce mogu biti izazvane laksativnim ili diuretickim delovanjem (proliv ili pojacano mokrenje). Jos redje se mogu javiti mucnina i povracanje. Ipak, ne preporucuje se osobama alergicnim na med i dijabetičarima.

Foto: Pixabay

Čuvarkuća pomaže kod mnogih tegoba

Čuvarkuća i med - ostala primena:

Čuvarkuća i med su inače snažno prirodno sredstvo za detoksikaciju i ciscenje organizma od nagomilanih stetnih materija, tako da se mogu koristiti i u tu svrhu. Tada ce biti dovoljne po dve kasike dnevno, jedna ujutru i jedna uvece. Ova receptura je takodje odlicna za ubrzavanje metabolizma i podsticanje varenja, jacanje imuniteta, otklanjanje zatvora, ublazavanje tegoba izazvanih usled poremacaja rada stitne zlezde.

Pored svoje lekovitosti, cuvarkuca i med se mogu pohvaliti i odlicnim ukusom.

Listovi cuvarkuce su najlekovitiji preko leta kada su puni sokova, pa ih je najbolje tada i brati. Dobra je stvar sto se njihov hemijski sastav ne menja ni nakon zamrzavanja, tako da se mogu cuvati u zamrzivacu i koristiti preko zime.

Svoja izuzetna lekovita svojstva cuvarkuca poseduje na prvom mestu zahvaljujuci mravljoj i jabucnoj kiselini, ali i mnogim drugim supstancama. Siroku primenu kao lek za miome i ciste nasla je izmedju ostalog i zbog svoje sposobnosti da steze kozu i sluzokozu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija