• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.02.2022

19:19

TEPISI VAM NEPRIJATNO MIRIŠU? Evo saveta kako da ih temeljno očistite!

Pixabay

Ljubav

TEPISI VAM NEPRIJATNO MIRIŠU? Evo saveta kako da ih temeljno očistite!

Podeli vest

Tepihe treba redovno usisivati i prati, kako bi im se produžio vek

Bez obzira kakav tepih imate, usisavanje barem jednom nedeljno je obavezno – češće ako imate kućne ljubimce ili decu. Fleke treba tretirati što je pre moguće. Razmislite o dubljem čišćenju barem dva puta godišnje.

Dopuštanje prašine i čestica zemlje da ostanu na vlaknima tepiha je ono što uzrokuje da izgledaju prljavo i zadržavaju mirise, a na kraju istroši podlogu tepiha. Često korišćenje usisivača najbolji je način čišćenja tepiha.

Očistite alkoholnim sirćetom

Svaki postupak čišćenja uvek započnite usisavanjem tepiha kako biste uklonili zemlju, prašinu, prljavštinu i mrvice. Ako preskočite ovaj korak, možda prljavštinu samo zadržite dublje u vlakna.

U flašici s raspršivačem pomešajte jedan deo destilovanog alkoholnog sirćeta i tri dela hladne vode. Radeći na malom području, poprskajte rastvor na tepih dok ne postane jako vlažan. Ostavite mešavinu sirćeta i vode da delije na tepih pet minuta da bi počela da razbija prljavštinu. Upotrebite krpu od mikrovlakana za brisanje. Pripremite kantu čiste vode za ispiranje krpe od mikrovlakana.

Foto: Pixabay

Usisivanje tepiha

Otvorite vrata i prozore kako biste povećali protok vazduha u prostoriji ili dodajte ventilatore za ubrzanje sušenja. Nemojte dopustiti da se gazi po tepihu dok se potpuno ne osuši.

Soda bikarbona i so

U maloj posudi pomešajte mešavinu sode bikarbone i soli u jednakoj razmeri pa napunite flašicu s raspršivačem hladnom vodom. Pospite tepih mešavinom sode i soli, a nakon prskanja, naprskajte područje običnom vodom. Tepih bi trebalo da bude jako vlažan, ali ne mokar. Upotrebite četku za ribanje da dublje unesete sodu bikarbonu u vlakna tepiha.

Nakon ribanja, starim peškirima ili krpama obrišite tepih. Dobro je ostaviti malo sode bikarbone u vlaknima. Pustite da se tepih potpuno osuši na vazduhu. Upotrebite usisivač kako biste uklonili preostalu sodu bikarbonu koja se zadržala u vlaknima. Tepih bi trebalo da miriše svežije i izgleda svetlije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija