• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.N.

11.02.2022

16:36

OVA VOĆKA REGULIŠE PRITISAK I SPREČAVA MOŽDANI UDAR! Obiluje vitaminima i jača imunitet!

Pixabay

Ljubav

OVA VOĆKA REGULIŠE PRITISAK I SPREČAVA MOŽDANI UDAR! Obiluje vitaminima i jača imunitet!

Podeli vest

Naši stari su koristili borovnicu za jačanje krvi, podizanje imuniteta i oporavak posle teških bolesti. Koristili su je za pravljenje slatkog, marmelade i sokova jer je u svim oblicima ovo voće izrazito lekovito

Borovnica je žbunasta biljka koja spada u porodicu Vreske - Vresova. 

Karakteristična je po tome što raste od 50 cm do 1 metar u visinu, ima sočne glatke listove i oštre grančice. Upravo je i prepoznatljiva po jajolikim listovima, sitnom bobičastom plodu koji je na početku zelen, kasnije crven, a pred samo branje tamno teget ili crne boje. Raste obično u kolonijama, jedna pored druge, na obroncima - padinama planina ili brda. Voli sunce ali je i vrlo otporna biljka pa uspeva da odoli suši, mrazu i vetru. 

Sazreva od kraja jula do početka septembra, a plod je vrlo privlačan po svom ukusu i izgledu. S obzirom na to da je žbun borovnice prilično nepristupačan za branje, bere se na specifičan način uglavnom ručno uz pomoć specijalno pripremljenih „češljeva“ kako bi se bobice lakše svukle sa stabljike

Foto: Pixabay

Borovnica

Borovnica je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata. Kao voće bogato antioksidantima, borovnica usporava starenje celog tela. Razna medicinska istraživanja pokazala su da je borovnica izuzetan borac protiv slobodnih radikala u organizmu, pa joj se prepisuju i antitumorna dejstva. 

Borovnica se može koristiti kao terapija kod velikog broja oboljenja i poremećaja. Kao sok ili kao čaj, sveža ili sušena borovnica ima efikasnu terapijsku osnovu i kao takva pomaže u borbi protiv različitih patoloških stanja. 

Borovnica uspešno jača imunitet i sprečava stanja koja nastaju kao posledica narušenog imuniteta. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidantom i borcem protiv slobodnih radikala. 

Borovnica je odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš LDL holesterol, sprečava zakrečavanje krvnih sudova i pojavu tromba. Reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar. 

Uspešno održava crevnu floru zdravom pa se koristi kod različitih poremećaja funkcije creva ali i celog digestivnog sistema, uključujući  želudac, jetru i pankreas. Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crevima pa je borovnica odličan probiotik.

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je odličan diuretik, pomaže kod izmokravanja a samim tim čisti mokraćnu bešiku, mokraćne kanale i bubrege.

Borovnica jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi. Preporuka je dijabetičarima da redovno koriste čaj od lista borovnice. Možemo je bez preterivanja nazvati eliksirom zdravlja i mladosti.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija