• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Daily Mail

26.02.2022

11:40

UZIMANJE OVIH TABLETA MOŽE DA UBRZA OPORAVAK OD KORONE? Kupuju se BEZ RECEPTA, a zbog OVOGA ćete ih STALNO KUPOVATI

Ljubav

UZIMANJE OVIH TABLETA MOŽE DA UBRZA OPORAVAK OD KORONE? Kupuju se BEZ RECEPTA, a zbog OVOGA ćete ih STALNO KUPOVATI

Podeli vest

Prema novoj studiji, uzimanje kapsule probiotika, koje su napravljene da povećaju broj korisnih bakterija u crevima, može ubrzati oporavak od koronavirusa

Probiotici su tablete i pića bez recepta za koje se kaže da jačaju mikrobiom creva, složenu crevnu „supu“ koja se sastoji od triliona bakterija, virusa i gljivica.

Sve veći dokazi pokazuju da pravilna mešavina crevnih bakterija može pojačati imunološku odbranu tela, piše Daily Mail.

Prema najnovijem istraživanju, polovina grupe od 300 pacijenata sa kovidom starosti od 16 do 60 godina koji su bili pozitivni na PCR testu, ali im nije bilo potrebno bolničko lečenje, dobila je probiotičku kapsulu, dok je drugoj polovini dat placebo tableta.

Rezultati, objavljeni u časopisu Gut Microbes, pokazali su da je 53 odsto onih koji su uzimali probiotik (78 od 147 u ovoj grupi) u roku od mesec dana uklonilo simptome kovida, u poređenju sa 28 odsto (41 od 146) na placebu. .

Foto: Pixabay

Korona

Dodatak, Probio7 AB21, sadrži četiri živa soja bakterija - od kojih su tri vrste laktobacila.

Pre deset godina istraživači u Holandiji otkrili su da laktobacili, koji se nalaze u mlečnoj hrani, proizvode supstance koje mogu da komuniciraju sa nervnim ćelijama i smanjuju hroničnu upalu povezanu sa mnogim bolestima.

Prethodna istraživanja su pokazala da oboleli od dugog kovida imaju nizak nivo laktobacila u crevima, što može dovesti do upale u celom telu.

Nova studija otkrila je da se oni koji su uzimali kapsulu bakterija ne samo brže oporavili, već su imali i niže virusno opterećenje - količinu virusa koja cirkuliše u njihovom sistemu.

 - Ovo je ohrabrujuće i čini se da je to visokokvalitetno, dobro sprovedeno ispitivanje -  kaže Meri Hikson, profesorka dijetetike na Univerzitetu Plimut.

Filip Kalder, profesor nutritivne imunologije na Univerzitetu Sautempton, objašnjava da probiotici „mogu modifikovati“ mikrobiom creva.

„Preko ovoga mogu pomoći imunološkom sistemu da funkcioniše i ograniči upalu“.

Foto: Pexels

A Tim Spektor, profesor genetske epidemiologije na King's College London, kaže da će zdravija ishrana i probiotski suplementi verovatno poboljšati zdravlje mikrobioma.

 - Što je veća raznolikost bakterija u mikrobiomu, to je efikasniji imuni sistem -  kaže profesor Spektor.

Ali može li dnevni dodatak zaista pobediti kovid?

Komentarišući novu studiju, profesor Endrju Smit i dr Pol Gil, stručnjaci za mikrobne bolesti na Univerzitetskom koledžu u Londonu, upozorili su:

„Studija je isključila one starije od 60 godina i nije uzimala u obzir da li su volonteri vakcinisani ili ne.

„Tako da ne znamo da li probiotici pružaju bilo kakvu korist onima koji su u najvećem riziku od teškog kovida.

„A uzimanje probiotika može biti neprikladno za one sa oslabljenim imunološkim sistemom zbog potencijalnog povećanog rizika od infekcije usled konzumiranja velikih količina živih bakterija.“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija