• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

08.03.2022

09:42

DOKTOR Perišić otkrio koja vrsta JABUKE je NAJZDRAVIJA, a evo šta je rekao o ULJU

printscreen TV Prva

Ljubav

DOKTOR Perišić otkrio koja vrsta JABUKE je NAJZDRAVIJA, a evo šta je rekao o ULJU

Podeli vest

Gastroenterlog prof. dr Vojislav Perišić gostovao je u u emisiji Magazin Prvog programa Radio Beograda gde je govorio o zdravoj ishrani

Pektin, koji se dobija pečenjem jabuke kožare, oblaže sluzokožu i ima antiinfektivna dejstva i sprečava koronavirus, ističe Perišić i savetuje da se jabuka kožara – ispečena i oljuštena, konzumira najmanje tri puta nedeljno.

Isti efekat obezbeđuje se konzumacijom kiselog kupusa, takođe najmanje tri puta nedeljno, jer njegove probiotske bakterije odbijaju koronavirus. Antiinfektivne vitamine sadrže i bundeva i dunja.

Perišić navodi da tokom zime, koja je period u kome je populacija izložena sezonskom gripu, preporučljivo jesti namirnice bogate, pre svega, vitaminom C – poput kiselog kupusa, kisele paprike, cvekle, rena, rotkve, ali i jabuku kožaru.

Foto: printscreen You Tube

Vojislav Perišić

Dve jabuke kožare i pomorandža, ili mandarina, u zimskom periodu zadovoljavaju potrebu organizma za vitaminom C. Profesor kaže i da svaki organizam poseduje „senzore“ kojima reguliše potrebu za vitaminima.

Sa druge strane, pretrano uzimanje vitaminskih, tabletiranih, suplemenata dovodi do hipervitaminoze, naglašava Perišić i ukazuje de je protivnik njihove konzumacije, osim vitamina D. Jer, svako povrće, prema njegovom mišljenju, obezbeđujući količinu vitamina neophodnu za funkcionisanje organizma, predstavlja adekvatnu zamenu za suplemente.

Profesor Vojislav Perišić upozorava da prekomerno unošenje tabletoznog vitamina C može uticati na stvaranje kamena u bubregu i zakiseljavanje organizma.

Oko 15 procenata pesticida, koji se nalaze na voću i povrću, ne mogu se oprati i kroz ishranu se unose u organizam, objašnjava profesor Perišić. Precizira da se oni veoma brzo apsorbuju u organizmu i da otežavaju pravilan rad jetre. Stoga bi, kako kaže, trebalo jesti namirnice koje se ne prskaju ili sa relativno malom količinom pestcida – jabuku kožaru ili budimku, mušmulu, bundevu ...

Perišić savetuje da se umesto ulja koristi mast, a maslac umesto margarina.

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Kolarov trener Zvezde? Oglasio se Terzić: On je moje dete...
Fudbal

Kolarov trener Zvezde? Oglasio se Terzić: On je moje dete...

Žao je Zvezdanu Terziću što Aleksandar Kolarov trenutno vodi mladu reprezentaciju Srbije. Ne zato što je selektor i što je uplivao u trenerski posao, već naprotiv, smatra da mu je potreban rad u nekom klubu, a možda u nekom trenutku i Crvene zvezde.

27.12.2024

12:18

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set