• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.03.2022

11:28

DOKTOR OTKRIVA PRAVU ISTINU KOJA ZANIMA SVE ŽENE! Evo zašto nastaju GRČEVI u stomaku i da li TOPLOTA i NEZDRAVA HRANA zaista POMAŽU

Ljubav

DOKTOR OTKRIVA PRAVU ISTINU KOJA ZANIMA SVE ŽENE! Evo zašto nastaju GRČEVI u stomaku i da li TOPLOTA i NEZDRAVA HRANA zaista POMAŽU

Podeli vest

Konsultant Kevin Filips, iz bolnice Spire Hul i East Riding Hospital, odgovorio je na ova pitanja, od toga koliko je dug prosečni ciklus do toga da li se menstruacija može sinhronizovati sa prijateljima

Mnoge žene koje žive zajedno ili provode mnogo vremena zajedno osećaju se kao da imaju menstruaciju otprilike u isto vreme; takođe poznat kao menstrualna sinhronizacija.

Pretpostavlja se da je to zbog feromona koje oslobađaju i koji sinhronizuju njihove menstrualne cikluse. Međutim, klinička istraživanja nisu bila u stanju da ubedljivo dokažu da se to zaista dešava.

Stoga, ako imate menstruaciju u isto vreme kada i vaša bliska prijateljica, to je možda samo slučajno, piše Daily Mail.

Pravilno nošenje tampona je bezbedno. Trebalo bi da se pridržavate preporučenog saveta da tampon ne ostavljate duže od osam sati. Nakon osam sati povećava se rizik od razvoja infekcije ili iritacije vagine.

U veoma retkim slučajevima, ostavljanje tampona predugo, obično kada se zaboravi, može izazvati tešku bakterijsku infekciju koja se zove sindrom toksičnog šoka (TSS), koja je opasna po život.

Koliko često treba da menjate uložak?

Koliko često morate da menjate uložak zavisiće od toga koliko su jaki menstrualni tokovi, tako da je za svaku ženu veoma lično. Generalno, trebalo bi da menjate uložak svakih 4-8 sati ili ranije ako je natopljen.

Foto: Shutterstock

Menstruacija

Mnoge žene osećaju umor tokom menstruacije zbog promena u svojim hormonima i suočavanja sa bolom ili nelagodnošću, kao što su grčevi tokom menstruacije.

Međutim, ako vaš umor utiče na vašu sposobnost da obavljate svakodnevne aktivnosti, važno je da posetite svog lekara opšte prakse.

Preterani umor tokom menstruacije, posebno kada je praćen obilnim vaginalnim krvarenjem, može biti znak da imate, na primer, anemiju.

Da li neke namirnice pomažu kod grčeva tokom menstruacije?

Mesečni grčevi su uzrokovani kontrakcijama vaše materice kao odgovorom na promene u vašim hormonima, posebno prostaglandinima.

Iako neubedljiva, neka istraživanja sugerišu da izbegavanje dehidracije, uključujući izvor omega 3 masti i svežeg voća i povrća, može pomoći u smanjenju simptoma.

Uopšteno govoreći, zdrava, izbalansirana ishrana treba da pomogne u blagostanju tokom menstruacije.

Da li toplota pomaže kod bolova tokom menstruacije?

Primena toplotne podloge ili boce sa toplom vodom može pomoći da se ublaži bol tokom menstruacije. Međutim, važno je da ih ne koristite predugo jer to može izazvati promene na koži, posebno, na primer, ako se boca sa toplom vodom stavi direktno na kožu.

Foto: Shutterstock

Zašto žudimo za nezdravom hranom tokom menstruacije i da li to pomaže?

Promene u nivou hormona tokom menstruacije mogu dovesti do toga da vaše telo žudi za hranom bogatom ugljenim hidratima i šećerima, koji se često nalaze u nezdravoj hrani.

Neke studije sugerišu da konzumiranje ove hrane oslobađa hormon serotonin u vašem telu, koji vam pomaže da se osećate srećno i da se borite protiv lošeg raspoloženja izazvanog hormonskim promenama neposredno pre i tokom menstruacije.

Moguće je da visoko obrađena nezdrava hrana može da podstakne upalu, što može pogoršati bol tokom menstruacije.

Hoće li menstruacije dolaziti kao sat svakog meseca?

Prosečan menstrualni ciklus je 28 dana. Međutim, redovni menstrualni ciklusi mogu da variraju od 21 do 40 dana i menstruacija se možda neće pojaviti u isto vreme svakog meseca.

Ako primetite da su vam menstruacije odjednom postale neredovne i da ste mlađi od 45 godina, na primer, ili imate druge zabrinutosti u vezi sa svojim menstrualnim ciklusom, važno je da posetite svog lekara opšte prakse.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija