• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

16.03.2022

09:03

Doktor se nije kupao i koristio dezodorans 5 GODINA - evo ŠTA mu se dogodilo! A tek miris...

freepik.com

Ljubav

Doktor se nije kupao i koristio dezodorans 5 GODINA - evo ŠTA mu se dogodilo! A tek miris...

Podeli vest

Džejms Hamblin, predavač i doktor sa Jejla, otkrio je da godinama nije koristio sapun i dezodorans, kao i kako je to uticalo na njega.

Fizijatar i predavač sa Jejla, Džejms Hamblin, objasnio je u svojoj najnovijoj knjizi "Čistoća: Nova nauka o koži", sve o svom čudnom higijenskom eksperimentu.

Njegov čudan ritual je počeo nakon što se preselio iz Kalifornije u Bruklin, kako bi se posvetio karijeri pisca. 

Bilo mu je potrebno da sačuva vreme, novac i prostor, dok u isto vreme uči o nauci o mikrobiomima. 

- Odlučio sam da učim o mikrobiomima i da uložim svoj maksimum. 

Nacionalna institucija za istraživanje ljudskog genoma definiše mikrobiom kao kolektivni genom mikroba (sastavljen od bakterija, bakteriofaga, gljivica, protozoa i virusa) koji žive unutar i na ljudskom telu.

Hamlin ističe da se previše čistimo, što zapravo skida trilione mikroba koji se nalaze na našoj koži i u našem imunom sistemu, koje nas štite od bakterija. 

- Oni nisu samo bezazleni, već imaju i važnu funkciju za našu kožu. Oni pomažu našem imunom sistemu da uče kako da reaguju (ili ne reaguju) na eksterne okidače - kaže Džejms.

Foto: Shutterstock

tuš

Hamblin je objasnio šta mu se dogodilo kada je prestao da koristi sapun - njegova koža je "postala manje masna".  

- Kako sam postepeno koristio sve manje i manje, bilo mi je i potrebno sve manje i manje proizvoda. Moja koža je polako postala manje masna i imao sam manje ekcema. 

A tek miris je ono što je mnoge, pa i njega samog posebno iznenadilo:

- Nisam mirisao na bor ili lavandu, ali isto tako nisam imao miris luka, koji mi se ranije javljao pod pazuhom, a koji sam zamaskirao dezodoransom. Odjednom mi je prošao dan i bez dezodoransa - dodaje Džejms i kaže kako je njegova devojka rekla da jednostavno "miriše kao osoba". 

Fizijatar veruje da su naši prirodni mirisi dosta blaži nego što mislimo. 

- Znamo iz istorijskih zapisa da su ljudi definitivno mirisali loše. Jednostavno nismo još prihvatili sve mirise - zaključuje Džejms.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija