• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

17.03.2022

10:04

Pogledajte dobro vaše OČI - ako primetite OVU PROMENU, to može ukazati na ozbiljnu BOLEST!

Ljubav

Pogledajte dobro vaše OČI - ako primetite OVU PROMENU, to može ukazati na ozbiljnu BOLEST!

Podeli vest

Oči nisu samo ogledalo duše, već i vašeg zdravstvenog stanja.

Alchajmerova bolest je najčešći tip demencije i utiče na pamćenje, razmišljanje i ponašanje.

Rani simptomi stanja uključuju gubitak pamćenja i konfuziju.

Istraživanja su ranije otkrila da uslovi kao što su umor, gubitak sluha i poremećaji spavanja mogu predvideti rizik od ovog stanja.

Mrežnjača ukazuje na problem

Sada su lekari na Novom Zelandu otkrili da jednostavna promena oka, takođe može biti ključ za rano otkrivanje stanja.

Njihovo istraživanje sugeriše da će stanjivanje mrežnjače osobe, tokom srednjeg doba, verovatno biti pokazatelj kognitivnih performansi u ranom odraslom životu.

Retina je osetljivo tkivo koje oblaže zadnji deo oka i posmatranje ovoga u ranom uzrastu, moglo bi pomoći lekarima da rano otkriju Alchajmerovu bolest.

Stručnjaci su rekli da bi ovo rano pronalaženje moglo biti ključno, jer oni koji žive sa Alchajmerom i očnim stanjima, mogu doživeti pojačan osećaj konfuzije, ako im je vid oštećen.

Istraživač Ešli Beret Jang, sa Univerziteta Otago, Novi Zeland, rekla je da trenutno otkrivanje Alchajmerove bolesti putem skeniranja može biti dug proces.

Ona je dodala:

- Nadamo se da će veštačka inteligencija moći da napravi sliku mrežnjače osobe i utvrdi da li je ta osoba u opasnosti od Alchajmerove bolesti, mnogo pre nego što počne da pokazuje simptome i kada postoji mogućnost lečenja za ublažavanje simptoma. 

Foto: Shutterstock

Oko

Pišući u JAMA oftalmologiji, dr Beret Jang je rekla da je tanja mrežnjača takođe povezana sa većim padom brzine obrade informacija.

Ovo je brzina kojom osoba može da razume i reaguje na informacije koje dobija od detinjstva do odraslog doba.

- Ovo naglašava potencijal da optičko skeniranje pomogne u dijagnozi kognitivnog pada.

- S obzirom na to da nismo bili u mogućnosti da lečimo uznapredovalu Alchajmerovu bolest i da je globalna prevalencija bolesti u porastu, mogućnost da identifikujemo ljude u pretkliničkoj fazi, kada još uvek imamo priliku da intervenišemo, je zaista važno - ističe Ešli.

Oči prozor u mozak

Istraživači su pogledali podatke o preko 1.000 beba rođenih 1970-ih.

Zatim su ponovo pregledali svoju medicinsku istoriju pet decenija kasnije i posebno pogledali odrasle koji su imali očne testove u 45. godini.

U svakom testu su merili debljinu mrežnjače.

Lekari su otkrili da su oni sa tanjim slojevima mrežnjače postigli niže rezultate na testovima kognitivnih performansi, kako u odrasloj dobi, tako i kada su bili deca.

Prethodne studije su takođe otkrile da oči mogu biti prozor u mozak.

Rad objavljen 2018. otkrio je da postoji veza između Alchajmerove bolesti i stanja kao što su glaukom i makularna degeneracija.

686711




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Džet set

Srbija