• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.04.2022

21:24

ROTKVICE ČUVAJU PLUĆA! Pomažu kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme!

Ljubav

ROTKVICE ČUVAJU PLUĆA! Pomažu kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme!

Podeli vest

Rano proleće ne može da se zamisli bez trpeze sa rotkvicama. Ovi korenasti plodovi pomažu prolećnom buđenju organizma i štite bubrege od stvaranja kamena, a posebno se preporučuju onima koji su tokom zime preležali bronhitis ili upalu sinusa

Ukoliko želite da budete manje osetljivi na promene spoljne temperature i da vam metabolizam bude dobar, okrenite se ovoj svežoj crveno-zelenoj  kombinaciji boja.

Od holesterola do pritiska

Bogate vitaminom C, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, folatima i vlaknima, ukusne, niskokalorične rotkvice pravi su eliksir zdravlja. Zahvaljujući jakom antioksidativnom dejstvu vitamina C, svakodnevno konzumiranje ovih crvenih "bombica" uništava slobodne radikale, pomaže u stvaranju kolagena, ubrzava zaceljivanje rana i poboljšava imunološki sistem, a koristi se i u lečenju nekoliko vrsta raka, posebno debelog creva, bubrega, želuca i grla.

Rotkvice imaju antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomažu kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme. Izuzetno su korisne kod tegoba sa žuči i jetrom. Osim toga, svrstavaju se među povrće koje je blagotvorno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju holesterol, regulišu nivo šećera i krvni pritisak.

Foto: Shutterstock


Rotkvice imaju antibakterijska i antigljivična svojstva


U narodnoj medicini upotrebljavaju se kao lek protiv žutice jer normalizuju proizvodnju bilirubina. U lečenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi. Rotkvice pomažu pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca, te se preporučuju osobama sklonim anemiji.  

Ako planirate da izgubite koji kilogram, nemojte zaobići ovo povrće. Zbog njegove niske kalorijske vrednosti, lake probavljivosti, obilja vlakana i vode stvara duži osećaj sitosti. Vlakna, uz to, regulišu pražnjenje creva, pa se efektno izbacuju toksini i sprečava pojava zatvora.
Ovi crveni plodovi značajni su i za zdravlje kože. Uspešno čiste lice od akni, a deluju i protivupalno. Poželjno je i da ih jedete, ali i da ih stavljate na problematično mesto na koži. Izmiksajte rotkvice u blenderu, dodajte malo vode i nanesite na kožu nežno utrljavajući smesu vrhovima prstiju. Umijte se, pokupite višak vode peškirom i sačekajte pet minuta da se koža umiri. 

Sok za bolje varenje

Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za probavu. Pomaže protiv zatvora i kod teže probave ugljenih hidrata. Za bolje varenje, pijte sok od rotkvice pre obroka. Kao prirodan diuretik, sok takođe uklanja višak tečnosti iz organizma, ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog trakta.
Treba znati da je crna rotkvica, rođaka crvene rotkvice, još delotvornija u lečenju navedenih bolesti i tegoba, ali je manje prijatnog ukusa.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija