• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.04.2022

13:02

ČUVAJU ORGANIZAM OD VIRUSA I UPALA! Ovi lekoviti začini su čuvari zdravlja!

Ljubav

ČUVAJU ORGANIZAM OD VIRUSA I UPALA! Ovi lekoviti začini su čuvari zdravlja!

Podeli vest

Neke namirnice su izuzetno zdrave i trebalo bi da ih koristimo prilikom pripremanja hrane. Mnogi sastojci začina osim što hrani daju primamljiv miris i ukus imaju lekovito dejstvo na ljudski organizam.

Prepuni su antioksidanata, protivzapaljenskih, antibakterijskih i protivvirusnih sastojaka i to koncentrisanih u malim količinama. Oni imaju blagotvorno dejstvo na organizam, bilo da je reč o borbi protiv alergija i raznih bolova, prevenciji razvijanja tumora, ili prevenciji razvijanja srčanih bolesti. Zbog toga ih treba iskoristiti kao prirodni lek. Ovo su najlekovitiji začini koji će, osim što će poboljšati ukus vaše hrane, doprineti и  očuvanju vašeg zdravlja.

Kim

Kim je jedan od najstarijih začina, a bio je popularan u drevnom Egiptu kao začin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za lečenje kašlja i ublažavanje bolova. Ova biljka je korišćena i protiv alergija, upala, za jačanje metabolizma i boljeg izlučivanja tečnosti iz organizma, kao i protiv depresije. Istočni narodi su za nju govorili da leči sve bolesti, osim smrti.

Cimet

Cimet je korišćen još u Egiptu pre 2.500 godina.On je više od dodatka mirisnim kolačima. Dobar je izvor mangana, gvožđa i kalcijuma i pomaže u smanjivanju nadutosti posle obilnog jela. Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivoe šećera, holesterola i triglicerida u krvi. Cimet deluje kao sedativ i analgetik, snižava krvni pritisak i drži ga u ravnoteži. Stimuliše cirkulaciju pa se tradicionalno koristi za zagrevanje tela, često u kombinaciji sa đumbirom. Cimet pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišića i protiv prehlade.

Foto: Shutterstock

Eterična ulja cimeta deluju antivirusno

Eterična ulja cimeta deluju antivirusno, a upotrebljava se i kod lošeg varenja. Dobar je  za iskašljavanje i kod curenja nosa. Poznato je da mešavina meda i cimeta može izlečiti mnoge bolesti. Ovaj začin najčešće se koristi prilikom pripremanja poslastica, a pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo da se kod osoba koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio nivo šećera u krvi. Cimet je dobar i za smanjenje nivoa holesterola, a svi bi trebalo da ga koriste jer pomaže i u prevenciji raka, srčanih udara, kao i trovanja hranom.

Đumbir

Poreklom je iz tropskih predela jugoistočne Azije. Đumbir se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah.Umiruje kašalj i prehladu, sprečava pojavu glavobolja i migrene, ima antiseptično dejstvo. Obloga od đumbira povećava cirkulaciju i širi krvne sudove, ublažava akutne i hronične bolove kod reumatizma, artritisa, kičme, kamena u bubregu i žučnoj kesi, zubobolje, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva, ublažava napetost mišica. Koristi se kod digestivnih problema.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija