• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.05.2022

12:34

ŠOK NA POROĐAJU! Žena sa DVE MATERICE iznenadila LEKARE u BOLNICI - čudo neviđeno - stanje koje pogađa jednu od 5.000 ŽENA

Pixabay

Ljubav

ŠOK NA POROĐAJU! Žena sa DVE MATERICE iznenadila LEKARE u BOLNICI - čudo neviđeno - stanje koje pogađa jednu od 5.000 ŽENA

Podeli vest

Stefani Hakston (29) sa Aljaske, koja je rođena sa dve vagine i materice, bila je presrećna što je prirodnim putem uspela da donese na svet ćerku Stelu

Žena rođena sa dve vagine koja se plašila da će je njena medicinska abnormalnost ostaviti bez dece, ispričala je o svojoj radosti nakon porođaja prirodnim putem.

Njena ćerka se formirala samo u njenoj levoj materici, što je, kako tvrdi, dalo njenoj kvržici neujednačen izgled.

Kozmetičarki je dijagnostikovan didelfis materice kada je imala 23 godine, nakon posete ginekologu zbog neobičnog vaginalnog bola.

Uterus didelphis je termin kada se žena rodi sa dve materice. Pacijenti sa retkim stanjem takođe mogu imati duplikat grlića materice i vagine, kao što je bio slučaj sa gospođom Hakston.

Ovo stanje, koje pogađa čak jednu od 5.000, dovodi žene u veći rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja jer su materice manje od normalnih, ali većina ima uspešnu trudnoću.

Međutim, može biti teže začeće jer ponekad sloj tkiva koji pokriva unutrašnji zid materice nije u potpunosti razvijen ili je materica nepravilnog oblika.

 

 

Pacijentima se obično daju carski rezovi kada imaju to stanje zbog potencijalnih komplikacija, što prirodno rođenje gospođe Hakton čini još posebnim.

Menstruacija iz dve materice

Gospođa Hakston je oduvek imala teške menstruacije, ali nije razmišljala o tome pre nego što joj je postavljena dijagnoza.

Tek kasnije je saznala da je jak tok izazvan krvarenjem iz dve materice.

Lekari su otkrili da ima dve materice, sa dva grlića materice i vagine odvojene komadom kože koji se zove septum.

Pregrada se nije protezala sve do otvora, tako da nije bila svesna dve vagine kada je koristila tampon tokom menstruacije.

Doktori su joj rekli da postoji šansa da možda neće zatrudneti prirodnim putem i plašila se da nikada neće moći da ima decu.

Foto: Pixabay

Beba

Gospođa Hakston je rekla:

"Kada mi je rečeno u tako mladoj dobi, uvek sam u sebi mislila da ne mogu da imam decu, tako da nikada nisam polagala svoje nade da ću ih imati. Samo sam mislila da ako se dogodi, desiće se. Rečeno mi je da ću morati da prođem prilično oštra testiranja ako mi treba beba."

Zatrudnela prvi put , pa imala pobačaj

Zatrudnela je sa 27 godina, ali je imala pobačaj, piše Daily Mail.

Ali, uprkos izgledima, gospođa Hakston je ubrzo nakon toga zatrudnela sa Stelom.

"Jednog dana sam shvatila da mi je izostala menstruacija pa sam odlučila da uradim test na trudnoću i tada sam saznala da sam trudna. Naznačena sam kao visokorizična trudnoća, tako da sam svake sedmice išla na ultrazvuk. Takođe su mi rekli da će biti teško nositi bebu do kraja termina jer je materica u kojoj je bila tako mala."

Doktori su se plašili da će se Stela mučiti da se razvije zbog nedostatka prostora u materici ili da će se prevrnuti kako bude veća.

Lekari su je naveli na porođaj i porođaj je protekao bez problema.

 - Rođena je kao zdrava beba bez ikakvih problema, iako sam morala da presečem septum da bi mogla da pređe. Dva grlića materice su odvojena malim komadom tkiva koji se naziva septum. Mislili su da će mi trebati hitan carski rez i sve je bilo na svom mestu spremno za odlazak, ali mogla sam da je imam bez. Otprilike jedna od 5000 žena ima ovo stanje i ja sam bila prva u bolnici u kojoj sam ga imala. Gledajući na to, bila sam tako blagoslovena, tim je bio tako podrška- rekla je Stefani.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija