• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

10.05.2022

09:07

OVO VOĆE SVI VOLIMO, A OVAKO SE PRAVILNO PERE! Najzahtevnije je, a ako se dobro ne opere nastaju problemi s grlom i dugotrajnim aftama

Pixabay

Ljubav

OVO VOĆE SVI VOLIMO, A OVAKO SE PRAVILNO PERE! Najzahtevnije je, a ako se dobro ne opere nastaju problemi s grlom i dugotrajnim aftama

Podeli vest

Stručnjaci kažu da se na površini plodova nalaze razne vrste bakterija i gljivica koje se ne vide golim okom, a ispiranje običnom vodom nije uvek dovoljno

Otuda se često u ovo vreme mnogi žale na bolove u grlu ili dugotrajne afte. 

Evo šta možete da učinite da biste bili sigurni da je voće i povrće koje koristite u ishrani potpuno čisto i bezbedno za jelo.

Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće razdvojte na listove i držite potopljeno u vodi nekoliko minuta. Listove ocedite i ponovite postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla, ali ako niste sigurni u metod uzgoja, operite ga i sirćetom. Pomešajte dve šoljice vode s pola šoljice belog sirćeta i u mešavinu umačite listove povrća pet minuta, isperite vodom, pa prosušite ubrusom.

 

ZAPAMTITE

Voće i povrće perite pomoću sirćeta ili soli, pa isperite vodom
Ostavljanje namirnica u čistoj vodi preko noći uklanja neželjene sastojke
Rastvorite kašiku sode bikarbone u vodi, pa u taj rastvor potopite plodove

Jagode najzahtevnije

Najzahtevnije za čišćenje je voće koje raste blizu zemlje, kao što su jagode. Trenutno najpopularnije voće operite u rastvoru vode sa sodom bikarbonom. Dovoljno je da razmutite kašiku sode bikarbone u litru vode i ostavite jagode da odstoje pola sata, a onda ih dobro isperite.

Foto: Shutterstock

Jagode

Cvetnice i mladi luk

Povrće poput brokolija i karfiola držite u hladnoj vodi jedan minut pre nego što ga operete vodom ili mešavinom sirćeta i vode. Tikvice i krastavce, ako ih koristite sa korom, istrljajte mekom četkom, pa dobro isperite. Mladi crni i beli luk dobro isprati od ostatka zemlje, oljuštiti vrh, pa potopiti u sirće i vodu.

Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u ovaj rastvor voće ili povrće i pustite da odstoji 15 minuta. Posle toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set