• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/M.J.

08.08.2022

10:00

Da li je moguće PRIJATELJSTVO između MUŠKARCA i ŽENE? Psiholog RAZREŠAVA ovu večitu dilemu!

Freepick

Ljubav

Da li je moguće PRIJATELJSTVO između MUŠKARCA i ŽENE? Psiholog RAZREŠAVA ovu večitu dilemu!

Podeli vest

Psihoterapeut mr Sanja Marjanović sagledava ovaj odnos kroz odrastanje, objašnjava šta je to što se postavlja kao prepreka i zašto ova tema uvek iznova izaziva polemike...

Večito pitanje i večita dilema - da li je moguće prijateljstvo između muškarca i žene? Ima onih koji potpuno isključuju ovu mogućnost, ali i onih kojima su ovakva prijateljstva zaista značajna. Kome verovati? Psihoterapeut mr Sanja Marjanović iz savetovališta "Vaš psiholog" sagledava ovaj odnos kroz odrastanje, objašnjava šta je to što se postavlja kao prepreka i zašto ova tema uvek iznova izaziva polemike.

Detinjstvo i mladost

- Kao mali, u periodu srednjeg detinjstva, dečaci i devojčice "vode ratove". Grupe za druženje su homogene i rivalstvo po polovima se podrazumeva. U kasnijem periodu, kada nastupa nova razvojna faza, pubertet, odnosi među vršnjacima istog pola se produbljuju, a težeći autonomiji devojke i mladići se sve više okreću vršnjacima, a manje porodici - kaže mr Sanja Marjanović.

Foto: Shutterstock

Dečaci i devojčice češće "vode ratove" nego što se druže

Drugačiji kvalitet

Prijateljska veza sa osobom suprotnog pola može mnogo da nam pomogne u ostvarivanju budućih ljubavnih veza, sugeriše psihoterapeut.

- S jedne strane, može da doprinese lakšem uspostavljanju i održavanju komunikacije sa suprotnim polom, a s druge u razumevanju nekih razlika u izražavanju emocija koje mogu da postoje kod muškaraca i žena. U svakom slučaju, ovakvi odnosi donose jedan drugačiji kvalitet u naše iskustvo sa ljudima i ne treba ih izbegavati - savetuje mr Sanja Marjanović.

U ovoj fazi počinje da se javlja erotska želja, pa se prirodno javlja i potreba da se bude u društvu suprotnog pola, dodaje psihoterapeut.

- Za mladog adolescenta biti u takvom društvu je svojevrsno otkriće i značajno je za razvoj budućih intimnih odnosa bilo koje vrste. Pored skrivene potrebe za fizičkom blizinom, postoji i psihološki interes, svi dele iste "muke" odrastanja i traženja sopstvenog identiteta. Ipak, adolescentu koji tek otkriva svoju intimnost teže je da napravi jasnu granicu između prijateljstva i ljubavne veze, jer tek upoznaje taj deo sebe - sugeriše naša sagovornica.

Pitanje privlačnosti

Ova pitanja se, međutim, ne završavaju sa adolescencijom, a problem je u pravilnom definisanju granica između ove dve vrste odnosa.

Foto: Shutterstock

Nekim ljudima je teško da odvoje bliskost od strasti

- Prijateljstvo i ljubavna veza imaju dve zajedničke komponente, osećanje bliskosti i obavezivanje na održavanje tog odnosa. Ono što postoji kod ljubavnog odnosa, a ne postoji ili je na veoma niskom nivou kod prijateljskog odnosa, jeste komponenta strasti, koja uključuje fizičku i erotsku privlačnost. Nekim ljudima je jako teško da bliskost koja se ogleda u razmeni brige i topline između dve osobe i međusobnom razumevanju odvoje od intimnog kontakta, koji je karakterističan za ljubavnu vezu - naglašava psihoterapeut.

Ovo se, pre svega, odnosi na situacije kada im je osoba sa kojom se druže i fizički privlačna.

- Da ne bi dolazili u iskušenje koje im može doneti neprijatnosti, oni uglavnom biraju da se druže sa osobama koje su im fizički neprivlačne i na taj način sebe čuvaju, ali i smanjuju spektar mogućih prijatelja suprotnog pola. Sa druge strane, ako obe osobe nemaju jasne granice, one će imati neku vrstu drugarstva sa povremenim intimnim odnosima. Ovakav odnos je posebno privlačan osobama koje inače imaju strah od vezivanja u ljubavnim vezama - navodi mr Marjanović.

Foto: Shutterstock

Najvažnije je definisati granice

Treba razlikovati takozvane "šeme" i odnose ovog tipa, jer su šeme više orijentisane na erotsku privlačnost nego na razvijanje osećanja bliskosti. Ako se pak postave jasne granice, i definiše šta je prijateljski odnos, a šta ljubavni odnos, onda stvari nisu više tako komplikovane, sugeriše psihoterapeut.

Iz prijateljstva u vezu

Takođe znamo da je moguće iz prijateljskih odnosa preći u jako kvalitetan ljubavni odnos, podseća naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Iz prijateljstva u vezu

- Nigde ne piše da je to zabranjeno i da nije dobro. Bitno je da uzmemo u obzir koliko je to naša stvarna potreba i da li smo spremni da za to žrtvujemo prijateljstvo koje imamo. Nekada se ljudi odlučuju na tako nešto ukoliko dugo nisu imali ljubavnu vezu, pa imaju preveliku potrebu za intimnošću. To ih lako dovodi u situaciju da sa prijateljstva pređu na stepenik više. Veliku ulogu može imati i faktor dužine prijateljstva. Ukoliko su dve osobe dobri prijatelji još od detinjstva, manja je verovatnoća da će se odlučiti na takav čin, jer prijatelji iz detinjstva imaju jasno mesto i davno su definisani samo kao prijatelji - zaključuje mr Sanja Marjanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17