• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

03.08.2022

19:21

SVE VREME STE SE POGREŠNO TUŠIRALI! Doktor otkriva GDE GREŠITE kod INTIMNE HIGIJENE! (VIDEO)

Ljubav

SVE VREME STE SE POGREŠNO TUŠIRALI! Doktor otkriva GDE GREŠITE kod INTIMNE HIGIJENE! (VIDEO)

Podeli vest

Doktor Karan Rajan ističe da nema potrebe da koristite proizvode za intimnu negu

@dr.karanr

BADNESS

♬ original sound - Dr Karan Raj

Sigurno ste primetili da na policama u prodavnicama imate razne proizvode iz "ženske higijene".

Tu su gelovi, losioni i sredstva za pranje koji obećavaju da će "uravnotežiti vaš pH" i učiniti da "tamo dole" budete čiste.

Iako su za neke žene ovi proizvodi postali osnovna stvar u kupatilu, jedan doktor upozorava da su se mnoge žene pogrešno tuširale i da ne morate da koristite fensi losione za intimnu regiju.

Dr Karan Rajan je na TikTok-u rekao:

- Ženama nisu potrebni posebni proizvodi za čišćenje "tamo dole". Naše potrošačko društvo postalo je stručnjak u stvaranju proizvoda koji nam nisu potrebni, a onda nas navodi da mislimo da jesu. Konkretno kada su u pitanju proizvodi za žensku higijenu, oni održavaju ovaj mit da su ženska tela prljava i da moraju biti čista i sveža. To zapravo može poremetiti delikatnu ravnotežu bakterija dole, povećavajući rizik od gljivičnih infekcija, vaginoze i drugih stanja - kaže dr Karan i dodaje:

- Ph u vagini je oko 4,5 i malo je kiseliji, nego što je bazičan, što pomaže da se ograniči rast štetnih bakterija i pravi sopstvene antibiotike, kako bi sprečili spoljašnje bakterije da uđu u sistem.
Sve te stvari za žensku higijenu, narušavaju ravnotežu vaginalnog mikrobioma, što dovodi do infekcija i svih vrsta loših stvari - objasnio je on.

U odeljku za komentare, dodao je da potrošači "ne bi trebalo da veruju nasumičnim, bezličnim kompanijama, koje prodaju smeće na TikToku.

Dr Sara Velš, doktor ginekologije ranije je rekla da postoji mnogo dezinformacija o tome kako treba da brinemo o svojim intimnim delovima.

Foto: freepik.com

intimna regija

U razgovoru za The Sun rekla je:

- Mnoge od nas nisu naučile kako da se brinemo o svojim vaginama tokom časova biologije. Tako je važno da budemo otvoreni i jasni o tome kako možemo bolje da se brinemo o svom intimnom zdravlju, a to znači da se ne stidimo da pričamo o vaginama.

Dr Sara je dodala da će samo korišćenje vode dobro obaviti posao.

Stefanie Tejlor, stručnjak za intimno zdravlje, dodala je:

- Ako ste zabrinuti za zdravlje vagine ili miris dole, obratite se svom lekaru.

Ista pravila važe za prskanje dole mirisnim proizvodima, rekla je ona.

- Na prirodni balans vagine mogu uticati sintetički sprejevi, koji mogu izazvati iritaciju nežne kože vulve - dodala je ona.

Stefani je objasnila da je ovo zabrinjavajuće i privremeno rešenje za sve probleme sa mirisom koje žene mogu da imaju u vaginama.

- Slično kao i dezodorans, ovo neće ukloniti miris ili poboljšati stvari, samo će ga blago prikriti na samo nekoliko sati. Da ne spominjemo štetne hemikalije koje se često nalaze u proizvodima u spreju. Mnogi od ovih proizvoda uopšte nisu dobri za naše telo, a kamoli da ih prskaju direktno na jedan od najosetljivijih delova - dodala je ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija