• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

29.08.2022

18:18

Od KAMENA do KANCERA! Onkolog otkriva sve što treba da znate o raku ŽUČNE KESE!

Shutterstock

Ljubav

Od KAMENA do KANCERA! Onkolog otkriva sve što treba da znate o raku ŽUČNE KESE!

Podeli vest

Žene u proseku obolevaju tri puta češće, a učestalost javljanja može biti do 20 puta veća među raznim etičkim grupama širom sveta, kaže hirurg prof. dr Mlađan Protić...

Karcinom žučne kese je retko ali veoma agresivno oboljenje. Žene u proseku obolevaju tri puta češće, a učestalost javljanja može da bude do 20 puta veća među raznim etičkim grupama širom sveta. Kako je veoma agresivan i brzo se širi, najčešće se otkriva u kasnoj fazi ili slučajno tokom operacije kamena u žučnoj kesici, kaže hirurg prof. dr Mlađan Protić sa Instituta za onkologiju Vojvodine. Najbolja prevencija su redovne ultrazvučne kontrole i operacija kamena, pogotovo kod mladih osoba.

- Žučna kesica je vrećast organ zapremine 40-50 ml koji je zalepljen za donju stranu jetre. Povezana je sa (okolnim organima) žučnim kanalima. U njoj se nakuplja žuč u periodu između obroka, a prazni se preko glavnog žučnog kanala u dvanaestopalačno crevo za vreme obroka. Pored funkcije skladištenja žuči, žučna kesica istovremeno vrši njenu koncentraciju. Na taj način žuč postaje veoma koncentrovan rastvor sklon kristalizaciji, pa samim tim i stvaranju kamenca. Na ovaj način nastaje jedno od najčešćih oboljenja organa za varenje, a to je prisustvo kamena u žučnoj kesici - sugeriše prof. dr Mlađan Protić.

Foto: Shutterstock

Žučna kesa, mali ali važan organ

Simptomi

* bol u gornjem desnom delu stomaka
* žutica - žuta prebojenost kože i vidljivih delova sluzokože
* tamnija mokraća, bela stolica
* intenzivan svrab kože
* gubitak telesne težine

Koliko je kancer ovog organa učestao i postoje li neke specifičnosti?
- Karcinom žučne kesice je retko ali veoma agresivno oboljenje. U 2020. godini bilo je 115.949 obolelih u svetu, što predstavlja 0,6 odsto obolevanja od svih malignih bolesti. Sa druge strane, broj umrlih je bio 84,695, što je 0,9 odsto od svih malignih bolesti. Učestalost može biti do 20 puta veća među raznim etičkim grupama širom sveta. Tako je najčešća među ženama u Indiji, gde u proseku ima 21,5 slučajeva na 100.000 stanovnika. Žene u proseku obolevaju tri puta češće, a taj odnos može biti i 5:1 u Pakistanu i Kolumbiji. Generalno je u pitanju bolest starije populacije, i to iznad 60 godina.

Kako i u kojoj fazi se najčešće otkriva?
- Karcinom se najčešće otkriva u kasnoj fazi, kada je već dao metastaze ili kada se infiltrirao u okolne organe. Razlog za to je što je ova vrsta karcinoma veoma agresivna i vrlo brzo se širi. Rani slučajevi se otkrivaju slučajno kada se bolesnici operišu zbog kamena u žučnoj kesici i kada se tek pri patohistološkom pregledu otkrije prisustvo karcinoma.

Foto: Shutterstock

Bol je prisutan u 85 odsto slučajeva i najčešće je lokalizovan u gornjem desnom delu stomaka

Koji su karakteristični simptomi i postoje li rani znaci koji otkrivaju da nešto nije u redu?
- Nijedan od simptoma nije karakterističan i obično se javljaju u odmakloj fazi bolesti. Mogući rani simptomi su najčešće u vezi sa simptomima prisustva kamena u žučnoj kesi. Najčešći simptom raka je bol. On je prisutan u 85 odsto slučajeva i najčešće je lokalizovan u gornjem desnom delu stomaka. Bolovi se ponekad mogu širiti u leđa i u desnu lopaticu. Sledeći simptom raka je pojava žutice, tj. žute prebojenosti kože i vidljivih delova sluzokože. Karakteristično za ovaj tip žutice jeste to da mokraća postaje tamna, a stolica bela, a može da se pojavi i intenzivan svrab. Žutica se javlja kod oko 40-50 odsto bolesnika. Sledeći bitan simptom je gubitak telesne težine i on se javlja u oko 40 odsto slučajeva. Najčešće je znak odmaklog stadijuma bolesti.

Koji faktori povećavaju rizik od bolesti?
- Poznato je da je u oko 90 odsto slučajeva raka žučne kesice prisutno i kamenje. Smatra se da dugotrajna iritacija i upala sluzokože žučne kese dovode do nastanka raka. U prilog tome idu i činjenice da prisustvo kamena duže od 10 godina znatno povećava verovatnoću nastanka raka. Prema drugoj studiji, prisustvo kamena većeg od tri centimetra za 10 puta povećava verovatnoću nastanka raka. Srećom, mali broj (0,3-3 odsto) bolesnika sa kalkulozom žučne kese dobije rak. Ova činjenica govori u prilog tome da nije samo dugotrajna iritacija razlog za pojavu raka nego i da je moguće da u pozadini postoji zajednički uzrok za oba oboljenja, kao npr. metabolizam holesterola. Takođe je uočeno da gojazne žene imaju više od dva puta veću verovatnoću za nastanak karcinoma, dok kod muškaraca ova verovatnoća iznosi 1,76 puta.

Kako se postavlja dijagnoza?
- Preoperativno, dijagnoza se postavlja sa nekom od tzv. imidžing metoda. Inicijalno se radi ultrazvuk i bilo kakva sumnja na rak žučne kesice zahteva da se uradi skener (CT) ili magnetna rezonanca (MR) stomaka. Od dijagnostike je potrebno, pored standardnih laboratorijskih nalaza, obavezno uraditi i tumorski marker CA 19-9. Napomenuo bih da on nije strogo specifičan za tumore pankreasa, jetre, žučnih puteva i žučne kesice, nego da može biti povećan i kod nekih upalnih procesa u ovoj regiji, tako da tumačenje ovog nalaza treba prepustiti stručnjaku.

Foto: Shutterstock

Ne preskačite redovne ultrazvučne kontrole i operaciju kamena, ako je neophodna

Kako izgleda lečenje?
- Lečenje se sastoji pre svega u hirurškom uklanjanju obolele žučne kesice. Ovaj nivo operacije je dovoljan za rane stadijume bolesti. Ukoliko je tumor prošao dublje kroza zid i zahvatio i limfne sudove, tada je veća verovatnoća da je zahvatio i susedne organe, pre svega limfne čvorove i jetru. U tom slučaju se radi obimnija operacija, koja uključuje i odstranjenje dela jetre i regionalnih limfnih čvorova. Ukoliko su prisutne metastaze ovog tumora ili ako se ne može operativno odstraniti, koriste se citostatici. Nažalost, njihov efekat kod ovog tumora nije onakav kakav bismo mi želeli da bude.

Kakve su prognoze?
- Prognoze zavise od stadijuma tumora, odnosno od sloja (dubine) zida žučne kese do kog je stigao tumor. Tako da bolesnici sa T1 tumorom imaju petogodišnje preživljavanje od 95 do 100 odsto, bolesnici sa T2 tumorom imaju od 40 do 80 odsto (u zavisnosti od publikovne serije bolesnika), a oni sa T3 i T4 stadijumom tumora imaju između osam i 20 odsto. Ovi rezultati se odnose na bolesnike kojima je urađena kompletna hirurška resekcija. Oni bolesnici kod kojih tumor nije mogao da bude kompletno uklonjen žive znatno kraće.

Šta je najbolja prevencija?
- Najbolja prevencija su redovne ultrazvučne kontrole i operacija kamena u žučnoj kesi, pogotovo kod mladih osoba.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija