• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

08.09.2022

14:00

DOKTORI UPOZORAVAJU! Ako osećate OVE SIMPTOME, možda imate NAGNUTU MATERICU!

freepik.com

Ljubav

DOKTORI UPOZORAVAJU! Ako osećate OVE SIMPTOME, možda imate NAGNUTU MATERICU!

Podeli vest

Ukoliko se susrećete sa bolnim intimnim odnosima ili učestalim mokrenjem, pored još nekih simptoma, to može ukazivati na nagnutu matericu

Iako to možda ne znate, ali mogli biste biti jedna od mnogih žena koje imaju nagnutu matericu.
Poznato i kao "retrovertna" materica, to je kada se organ naginje unazad prema kičmi i može učiniti intimne odnose neprijatnim.

Stanje pogađa između 20 i 25 odsto žena, kažu statistike, ali mnoge ne pokazuju nikakve simptome.

I dok za većinu to ne izaziva nikakve probleme, za druge može dovesti do problema sa intimnim odnosima, trudnoćom i još mnogo toga.

Obično materica, koja je veličine šake i drži nerođenu bebu, stoji uspravno ili ponekad blago napred. Retrovertna materica se naginje unazad prema kičmi.

En Henderson, konsultant ginekolog i akreditovani specijalista Britanskog društva za menopauzu, rekla je: 

- Za veliku većinu žena, ako im se kaže tokom testa brisa ili kada su na pregledu da su retrovertne, to je samo deo njihove anatomije i ne znači da nešto nije u redu. Tamo gde imate nagnutu ili retrovertnu matericu koja je povezana sa bolom, posebno bolom pri pregledu, tokom brisa, interkorusa ili menstruacije, to je malo više povezano sa patologijom.

Foto: Shutterstock

bol

En je objasnila da se neke žene rađaju sa retrovertnom maternicom, druge je razvijaju zbog bolesti (patologije) kojoj je možda potrebna pažnja.

Najčešći uzrok je mučno stanje endometrioza, jer ga ožiljno tkivo, iza materice povlači unazad.

Inflamatorna bolest karlice, infekcija koja može biti rezultat polnih bolesti, takođe može izazvati ožiljke koji povlače matericu nazad.

Uzrok su i fibroidi – benigni rast tkiva, a menopauza može oslabiti ligamente koji drže matericu na pravom mestu.

Iako simptoni često izostaju, ovi ukazuju na mogućnost nagnute materice:

  • Bol u vagini ili donjem delu leđa tokom odnosa
  • Bol tokom menstruacije
  • Problemi sa umetanjem tampona ili nelagodnost
  • Povećana učestalost mokrenja ili osećaj pritiska u bešici
  • Ponovljene infekcije urinarnog trakta 
  • Blaga inkontinencija
  • Protruzija donjeg abdomena

Koji su rizici?

- Uopšteno govoreći, retrovertna materica ne bi trebalo da izaziva velike probleme - kaže Heli Kurjanen i dodaje:

- Ali to može učiniti seks neugodnim, pa čak i bolnim. Obično kod retrovertne materice, jajnici i jajovodi se takođe naginju unazad, što znači da ih penis može "udarati" tokom odnosa. U malom procentu slučajeva, rastuća materica može da se zaglavi za karličnu kost, što uzrokuje neuobičajeno stanje koje se zove 'zatvorena materica', što može značiti da se povećava rizik od pobačaja. Simptomi uključuju bol i otežano mokrenje, a obično se javljaju između 12. i 14. nedelje. Kada se rano otkrije, zatvorena materica se može popraviti, smanjujući ili eliminišući rizik od pobačaja.

Retrovertna materica takođe može da vrši pritisak na bešiku tokom trudnoće, izazivajući inkontinenciju, poteškoće pri mokrenju i bolove u leđima, prenosi thesun.com.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Igra je gotova, Zapad potučen! Rusija lansira MiG-41! Niko na svetu nema ovakvu zver, mogućnosti su "vanzemaljske"!
NEMA KONKURENCIJU

(VIDEO) Igra je gotova, Zapad potučen! Rusija lansira MiG-41! Niko na svetu nema ovakvu zver, mogućnosti su "vanzemaljske"!

MiG-41 će postati prvi avion 6. generacije na svetu, navode ruski mediji. Stručni portali i analitičari čak najavljuju da Rusi razvijaju „elektromagnetno pulsno oružje“ menjajući taktiku ratnih operacija.Prema članku iz ruskih medija, „mnoge zemlje su najavile dizajn aviona šeste generacije, poput SAD, Južne Koreje, pa čak i Turske, ali Rusija sa ovakvim najavama prevazilazi sva očekivanja”.

04.05.2024

09:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija