• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

17.10.2022

21:30

'BOLNE TAČKE' obolelih od ARTRITISA! Borba za dostupnije INOVATIVNE terapije, a FARMACEUTSKE kompanije...

Shutterstock

Ljubav

'BOLNE TAČKE' obolelih od ARTRITISA! Borba za dostupnije INOVATIVNE terapije, a FARMACEUTSKE kompanije...

Podeli vest

Standardni lekovi zaustavljaju tok bolesti kod 75 odsto obolelih. Preostali pacijenti su kandidati za inovativnu biološku terapiju, ali ih prima tek 2,5 odsto...

Artritis, bolest od koje u Srbiji godišnje oboli preko 70.000 ljudi, jedna je od najčešćih bolesti savremenog doba, dok uzrok njenog nastanka još je nepoznat. Najčešći simptomi su bolni otečeni zglobovi, jutarnja ukočenost, ali i malaksalost i brzo zamaranje. Povodom Svetskog dana borbe protiv ove bolesti (12. oktobra), identifikovane su "bolne tačke" s kojima se suočavaju oboleli i lekari - ograničena dostupnost inovativne terapije, kao i nezainteresovanost farmaceutskih kompanija za klinička istraživanja. 

Pedeset pet miliona godina života

U lečenju reumatoidnog artritisa koriste se hemijski lekovi koji zaustavljaju tok bolesti kod 75 odsto obolelih. Preostali pacijenti su kandidati za inovativnu biološku terapiju, koju u Srbiji prima tek 2,5 odsto pacijenata.  

Foto: Shutterstock

Na pozitivnoj listi nisu inovativni lekovi za sistemske bolesti vezivnog tkiva

- Iako je izračunato da su inovativni lekovi od 1990. godine sačuvali ukupno 55 miliona godina života u svetu, interesovanje farmaceutskih kompanija za plasiranje kliničkih istraživanja koja donose ove lekove je smanjeno. Pored toga, na pozitivnoj listi nisu inovativni lekovi za sistemske bolesti vezivnog tkiva kao što su sistemski eritemski lupus, sistemska skleroza, sistemski vaskulitisi - kaže prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti. 

Trougao lekar, lekovi, pacijent

Doc. dr Predrag Ostojić, predsednik udruženja reumatologa Srbije, napominje da uspešnost lečenja direktno zavisi od ranog postavljanja dijagnoze, brze savremene terapije i pacijenta, odnosno toga koliko prati savete lekara i pridržava ih se. Ovi saveti uključuju prestanak pušenja, izbegavanje stresa, izbegavanje infekcija, pravilnu ishranu, dovoljno sna i redovnu fizičku aktivnost.

- Potrebno je da pacijent zajedno s lekarom ide ka cilju, a cilj je remisija - mirno stanje bolesti bez tegoba ili s minimalnim tegobama - poručuje dr Ostojić. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija