• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav/Zdravlje

24.10.2022

16:11

BUNDEVA je ČAROBNICA jeseni! Napravite humus, PALAČINKE i PILETINU sa ovim povrćem!

Shutterstock

Ljubav

BUNDEVA je ČAROBNICA jeseni! Napravite humus, PALAČINKE i PILETINU sa ovim povrćem!

Podeli vest

Bogata vitaminima i mineralima, a siromašna kalorijama, bundeva je odlična za ten, štiti oči, čuva bubrege, pomaže varenje, jača imuni sitem....

Bundeva, tikva, tikvica, misirača, ludaja, dulek samo su neki od naziva za narandžaste, bele, zelene, žute ili šarene plodove jeseni iz porodice Cucurbitaceae. Bundeva se koristi kao ukras, dodatak stočnoj hrani, za đubrenje zemljišta, ali je i jedna od omiljenih namirnica, naročito u Vojvodini. Bogata je vitaminima i mineralima, a siromašna kalorijama, odlična je za ten, štiti oči, čuva bubrege, pomaže varenje, jača imuni sitem.... Od nje se može napraviti gotovo sve, od čorbi i variva, do pita i kolača, a često se u njoj uživa kada je samo posuta cimetom i zapečena u rerni. 

Zdravlje na tanjiru

Bundeva je biljka od koje se ništa ne baca. Bukvalno. Na ovaj ili onaj način sve se koristi, bez ostatka. Mesnati deo ploda najčešće se upotrebljava kao hrana za ljude i stoku i izuzetno je bogat korisnim sastojcima. Seme se takođe koristi u ishrani, samo što je, za razliku od samog ploda, energetski mnogo bogatije, čak i 20 puta. Verovatno da ne postoji osoba koja nije grickala bele semenke. Iz njih može da se cedi i ulje, najbolje hladnim postupkom, jer je tada ulje najhranljivije i najkorisnije.

Foto: Shutterstock

Nema jeseni bez bundeve

Kada je reč o važnim nutrijentima, bundeva sadrži karoten ili provitamin A, vitamine C, E i B grupe - B1, B2, B3, B6, ali i nijacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikro elemenata.

Dragoceno ulje 

Bundevino ulje spada među najhranljivije, odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola. Deluje kao diuretik, poboljšava kvalitet spermatozoida i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava komplikacije šećerne bolesti na bubrezima i uravnotežuje hormone. Poznato je i po blagotvornom delovanju na prostatu.

Sadrži i više od 60 procenata nezasićenih masnih kiselina i bogata je biljnim proteinima. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija.

Od psorijaze do katarakte 

Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike. Bundevu mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne zaslađuju, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva.

Foto: Shutterstock

Bundeva je biljka od koje se ništa ne baca

Ko ima psorijazu, bundevu treba da jede svaki dan dok je ima na pijaci, a može da pomogne i kod bolnih proširenih vena. Dovoljno je da se sveže izrendan plod stavi kao oblog na bolna mesta i drži što duže.

Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući karotenu, predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte i senilne degeneracije makule, a ovaj provitamin igra važnu ulogu i u jačanju imuniteta.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Humus od bundeve

Humus  

Sastojci: mala bundeva (oko 400 g) maslinovo ulje, 2 čena belog luka, oljuštena, sok od pola limuna, 2 kašike tahini paste, 400 g konzerve leblebija, oceđenih. 
Priprema:
Meso bundeve isecite na komade i stavite u pleh sa belim lukom. Začinite, dodajte ulje, pa pecite 45 minuta na 180 stepeni dok ne omekša. Ostavite da se ohladi. Stavite u blender sa sokom iz pleha i belim lukom. Dodajte limunov sok, tahini pastu i leblebije. Posolite po potrebi i usitnite u pastu - dodajte još malo ulja ako je potrebno. 

Foto: Shutterstock

Piletina sa povrćem

Piletina sa bundevom

Sastojci: 500 g bundeve, 4 kašike maslinovog ulja, veliki crni luk, iseckan, pola kašičice mlevenog đumbira, pola kašičice mlevenog cimeta, 2 pileća filea (ili neko drugo meso), isečena na krupnije komade, 400 g pelata iz konzerve, seckanog, 1-2 kašičice šećera, 2-3 kašičice harise (ljuta pasta koju možete da zamenite ljutim papričicama), 400 g konzerve leblebija, oceđenih, 3 kašike seckanog korijandera ili peršuna.
Priprema:
Meso bundeve isecite na komade. Propržite luk 10 minuta, dodajte đumbir, cimet i komade piletine i pržite nekoliko minuta, dok ne porumene. Dodajte paradajz, šećer i harisu ili papričice, začinite i dobro promešajte. Dodajte leblebije, komadiće bundeve i pet kašika vode. Pokrijte i dinstajte oko pola sata ili dok piletina i bundeva ne omekšaju. Pre serviranja dodajte seckani korijander ili peršun. 

Foto: Shutterstock

Palačinke sa bundevom

Palačinke

Sastojci: 200 g brašna, pola kašičice praška za pecivo, 200 ml mleka, 100 g kuvane ili pečene bundeve, izgnječene, 1 jaje, odvojeno žumance i belance. 
Priprema:
Sipajte brašno u činiju i dodajte prašak za pecivo. Izmerite mleko i dodajte bundevu, a zatim i žumance. U činiji napravite udubljenje u sredini brašna i postepeno dodajte mlečnu mešavinu dok ne dobijete testo bez grudvica. Alternativno, sve umutite mikserom. Umutite belanca u čvrst sneg, pa ga dodajte u smesu. Ispecite jednu veliku ili tri manje palačinke odjednom (kada se pojave mehurići, okrenite ih) i ponovite isto sa preostalom mešavinom. Poslužite ih sa medom i orasima ili borovnicama. 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mike

pre 2 godine

Samo me zanima otkud u Srbiji naziv bundeva a u Bosni tikva (otuda i prezimena Tikves, tikvan - pogrdan naziv za dileju, gluperdu, tvrdoglavog čoveka itd). Ili za vezbanje "govora": "tikvapita veceri, tikvapita ručku"...

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Oglasio se Dačić nakon hapšenja zbog 15 kilograma kokaina! Pali dileri iz Jakova i Novog Beograda! (FOTO)
Hronika

Oglasio se Dačić nakon hapšenja zbog 15 kilograma kokaina! Pali dileri iz Jakova i Novog Beograda! (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, zaplenili oko 15 kilograma kokaina i uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

22.12.2024

20:04

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set