• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.G.

08.11.2022

12:41

3 NAJČEŠĆA PIĆA KOJA NAJVIŠE ŠKODE VAŠIM VENAMA! Dr Jocić otkriva koji napici OZBILJNO OMETAJU protok krvi!

Privatna arhiva

Ljubav

3 NAJČEŠĆA PIĆA KOJA NAJVIŠE ŠKODE VAŠIM VENAMA! Dr Jocić otkriva koji napici OZBILJNO OMETAJU protok krvi!

Podeli vest

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić za Informer.rs objašnjava na koji način alkohol, kafa i slatki napici štete vašim venama

Vene su životno važan deo našeg kardiovaskularnog sistema. Njihova uloga je da, uz pomoć venskih
zalistaka, vraćaju krv iz perifernih delova organizma, nazad u srce. Ukoliko su vene zdrave, zdrav je i ostatak sistema. Ipak, ako genetika ili način života dovedu do oštećenja zidova vena i zalisci oslabe ili prestanu da vrše svoju fukciju, nastaće bolest proširenih vena.

 

- Ova bolest napreduje jako sporo, ali nezaustavljivo, do trenutka kad lečenje postane neizbežno, bilo da bi se sačuvao kvalitet života ili sam život. Naime, oboleli od proširenih vena su u opasnosti za razvoj venskih ekcema i rana, kao i formiranje krvnog ugruška, tromba, koji može dovesti do plućne embolije - kaže za Informer.rs vaskularni hirurg, dr Dario Jocić.

Šta mi radimo svojim venama?

Venske bolesti su, u najvećoj meri, nasledne bolesti. Čak četvoro od petoro ljudi čiji su roditelji imali proširene vene, dobiće ovu bolest tokom svog života. Ono što pospešuje šanse za razvoj bolesti, uz genetske predispozicije, su životne navike, povezane sa savremenim načinom života.

Manjak kretanja i fizičke aktivnosti, nezdrava ili neadekvatna ishrana, pušenje i alkohol ubrzavaju razvoj venskih bolesti i pojavu prvih simptoma.

Za razliku od genetike, pola i starosti, na koje ne možemo da utičemo, postoje stvari koje možemo i sami da kontrolišemo, kako bismo usporili razvoj proširenih vena.

Ako bismo krenuli redom, po tome na šta najlakše možemo da utičemo, možda je najlakše kontrolisati šta unosimo u svoje telo.

Foto: Privatna arhiva

pregled proširenih vena

- Među pićima koja imaju neke od najizraženijih efekata na vaskularni sistem su pića zaslađena
šećerom, alkohol i kafa. Visok unos šećera izaziva probleme, ometajući cirkulaciju krvi i ometajući protok krvi. Zapravo, postoje dokazi da šećer apsorbuje vodu i uzrokuje da se zid vene proširi, otekne i ispupči
- navodi dr Jocić i dodaje:

- Alkohol može doprineti razvoju proširenih vena na sličan način, ali samo piće nije problem. Alkohol može da izazove i značajno naprezanje vaskularnog sistema organizma, usled povećanja broja otkucaja srca. Uzrok je gubitak crvenih krvnih zrnaca, koja su odgovorna za isporuku kiseonika po celom telu. Brojna istraživanja pokazuju da ispijanje kafe u većim količinama može da izazove slične komplikacije, izazivanjem naprezanja vena.

Zašto treba lečiti proširene vene?

- Kada se pritisak na vene u donjim delovima nogu i stopalima pojača, povećava se verovatnoća
proširenih vena
- objašnjava dr Jocić i nastavlja:

- Većina tretmana vena je neophodna, jer ove uvećane, užarene vene mogu da izazovu niz simptoma, poput osećaja težine, umora, svraba, utrnulosti, osećaja žarenja, oticanja ili grčeva.

Srećom, većina tretmana proširenih i paukolikih vena, poznatijih kao kapilara, je brza, ambulantna
intervencija, bez potrebe za bolničkim lečenjem. Tretmani su minimalno invazivni, uglavnom traju
manje od sat vremena i praktično su bezbolni, zahvaljujući lokalnoj anesteziji.

Iako tretmani zahtevaju malo ili nimalo mirovanja za oporavak, nakon nekih tretmana vena javljaju
se manji otok ili modrice. Nošenje dugih pantalona može da sakrije ove posledice, dok ne izblede.

Budući da se medicinske kompresivne čarape ponekad moraju nositi neko vreme nakon intervencije, lečenje vena u jesen i zimu znači da možete izbeći nošenje debelih medicinskih čarapa tokom toplijih meseci.

Takođe, s obzirom na to da tretirane vene vremenom blede, to znači da ako se intervencija uradi u jesen ili zimu, noge će biti u svom najboljem izdanju do početka proleća.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija