• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/J.M.

12.02.2023

20:00

POLOŽAJ SPAVANJA otkriva STANJE VEZE - zavisnost, dominacija ili prava ljubav?

Shutterstock

Ljubav

POLOŽAJ SPAVANJA otkriva STANJE VEZE - zavisnost, dominacija ili prava ljubav?

Podeli vest

Da li je ljubavna veza zdrava i bliska ili u njoj postoje određeni problemi, sve to je moguće zaključiti iz položaja u kom parovi spavaju...

Otkrivamo osam najčešćih položaja spavanja među partnerima i šta oni mogu da znače.

Okrenuti su leđima i dodiruju se

Ova poza pokazuje da su oba partnera opuštena i ugodno se osećaju u svojoj vezi. Česta je u ljubavnim odnosima.

Okrenuti su leđima i ne dodiruju se

Iako se ovakav način spavanja čini najmanje romantičnim, prema jednoj studiji ova poza je najčešća među partnerima, verovatno zato što je praktična.

Taj položaj pokazuje da su partneri bliski, nezavisni i da se osećaju sigurno jedno s drugim, kažu psiholozi.

Foto: Shutterstock

Ova poza je najčešća među partnerima, verovatno zato što je praktična

Zauzeli su položaj "kašika"

To je položaj u kom je jedan partner okrenut leđima, a drugi je "zalepljen" za njega (za njegova leđa) i grli ga. Ova poza mogla bi se nazvati klasikom među ljubavnim parovima i pokazuje kako se jedan partner odnosi zaštitnički prema drugom.

Ova poza je i vrlo senzualna. Ipak, ako jedan partner "lovi" drugog po krevetu pokušavajući da ga tako zagrli s leđa, a ovaj  se svaki put izmigolji, tada s vezom nešto nije u redu, objašnjavaju stručnjaci za govor tela.

Zagrljeni su rukama i nogama, ali...

Parovi koji spavaju u ovom položaju imaju tendenciju da se isprepletu nogama i rukama dok su licima okrenuti jedno prema drugom, ali nakon 10-ak minuta se razdvajaju.

To je kompromis između intimnosti i nezavisnosti, čime se omogućava najbolje od oba sveta. Istraživanja pokazuju da oko osam odsto parova spava ovako.

Jedan partner dominira krevetom

To izgleda otprilike ovako - jedan partner je raširen preko celog kreveta (taj je dominantan), a drugi je stisnut uz ivicu jer nema mesta. I njihova svakodnevica je slična načinu spavanja, jedan dominira, a drugi ima sekundarni položaj u vezi.

Foto: Shutterstock

Ovaj položaj češći je kod svežih ljubavnih veza 

Celu noć spavaju isprepletani nogama i rukama

To bi moglo da znači da partneri nisu nezavisni, tačnije zavise jedno od drugog. Osećaju potrebu da se čvrsto drže zajedno.

Partner drži glavu na grudima drugog

Ovaj položaj češći je kod svežih ljubavnih veza ili u odnosima u kojima je ponovo rasplamsana strast i osećaji prisnosti i zaljubljenosti. Oko četiri odsto parova spava ovako.

Okrenuti su jedno ka drugom, bez dodira

Spavanje s licem okrenutim prema partneru može da ukaže na emocionalno zahtevan odnos. Ovaj položaj pokazuje potrebu za više intimnosti u životu i bliskijom komunikacijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15