• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

23.02.2023

18:20

ČULI STE DA NIJE ZDRAVO PRŽITI NA MASLINOVOM ULJU? Nutricionistkinja otkriva u kom slučaju ovo zapravo ne važi!

Shutterstock

Ljubav

ČULI STE DA NIJE ZDRAVO PRŽITI NA MASLINOVOM ULJU? Nutricionistkinja otkriva u kom slučaju ovo zapravo ne važi!

Podeli vest

Nutricionistkinja Jovana Vučelić ističe da ukoliko je temperatura prženja ispod 200 stepeni, nemate nikakve brige.

Nema sumnje da je maslinovo ulje jedno od najzdravijih, koje se koristi u ishrani, a nutricionistkinja Jovana Vučelić otkriva njegove benefite:

  • Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
  • Utiče na smanjenje lošeg LDL holesterola
  • Smanjuje proces starenja moždanih ćelija
  • Utiče na normalizaciju krvnog pritiska
  • - Ekstra devičansko maslinovo ulje definitivno je jedno od onih nezaobilaznih. Deluje na srce, krvne sudove i celokupan organizam, a savršen je dodatak i salatama. Međutim, da li je ovo ulje dobro i za prženje?

    Ukoliko odgovor potražite na Guglu, dobićete odgovor da nikako nije.

    Ali, u moru onih negativnih odgovora, pronaći ćete i one koji kažu da maslinovo ulje slobodno možete koristiti za kuvanje, prženje, pa čak i pečenje. I odmah da kažem da je ova manjina potpuno u pravu, a evo i zašto - navodi nutricionistkinja i nastavlja:

    - Ekstra devičansko maslinovo ulje ima visoku tačku dimljenja, koja je na 210 stepeni. To znači da sve iznad ove temperature vodi razgradnji masti i pretvaranju u dim. To pregorevanje dovodi do oštećenja polizasićenih masnih kiselina, a posledično i do nastanka štetnih produkata. Ipak, ukoliko hranu pripremate na temperaturi ispod 200 stepeni, možete biti potpuno mirni. Ovo je temperatura koju maslinovo ulje dosta dobro podnosi.

    Kako da znate da ste preterali s temperaturom? 

    Zapravo, dosta jednostavno. Ukoliko je ulje počelo da se dimi, to je znak da je temperatura previsoka - zaključuje Jovana. 


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    TV

    Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
    Live TV

    Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

    Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

    27.06.2024

    13:08

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija