• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.03.2023

17:00

NEMOJTE DA IGNORIŠETE BOL U STOMAKU! Može da bude simptom opake bolesti

Shutterstock

Ljubav

NEMOJTE DA IGNORIŠETE BOL U STOMAKU! Može da bude simptom opake bolesti

Podeli vest

Ukoliko osećate bol u želucu, obično gorući, između pupka i grudne kosti vreme je da posetite lekara, jer verovatno imate čir.

Poznat i kao peptički čir, predstavlja ranicu koja se formira u sluznici vašeg želuca ili u prvom delu tankog creva. Ova pojava je najčešće uzrokovana bakterijskom infekcijom.

Kakav je bol kada imate čir na želucu?

Obično je tup ili pekući bol. Lokacija bola u čiru je obično između pupka i grudne kosti. Bol može doći i nestati i može se osećati bolje neko vreme ako uzmete antacid. Možda ćete prvo primetiti bol između obroka ili tokom noći kada pokušavate da zaspite.

Foto: Shutterstock

Bol izazvan čirom na želucu može trajati samo nekoliko minuta ili može trajati satima. Može doći i otići danima ili nedeljama. Bol može izazvati ili pogoršati:

Začinjena ili kisela hranu

Stres

Alkohol

Pušenje

Da li čir ima druge simptome? 

Pored lokalizovanog bola, čir na želucu može izazvati niz drugih simptoma. Oni mogu biti blagi kada čir počne i mogu se pogoršati tokom vremena. Ovi simptomi mogu uključivati:

Osećaj sitosti ubrzo nakon što počnete da jedete, osećaj neprijatne sitosti nakon obroka, mučnina, povraćanje, abdomena nadimanje, često podrigivanje, refluks kiseline (GERB), česta dijareja (ako je uzrokovana bakterijskom infekcijom H. pilori).

Foto: Shutterstock

Kada se obratiti lekaru?

Dobra je ideja da posetite svog lekara ako imate bilo kakve simptome čira. Posebno je važno potražiti medicinsku pomoć ako primetite da se vaši simptomi pogoršavaju. Bez odgovarajućeg lečenja, čir na želucu može napredovati i dovesti do komplikacija kao što su unutrašnje krvarenje i gastrointestinalna perforacija.

Potražite medicinsku pomoć što je pre moguće ako imate:

Krv u stolici (može izgledati crno, kestenjasto ili crveno), krv u povraćanju (može izgledati crveno ili kao talog od kafe), iznenadni ili jak bol u stomaku koji ne popušta ili nestaje, simptomi šoka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Mali rasturio tajkunske medije! Dva pitanja - a onda muk!
Politika

Ministar Mali rasturio tajkunske medije! Dva pitanja - a onda muk!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministarka privrede Adrijana Mesarović i direktor kompanije Er Srbija Jirži Marek, prisustvovali su danas na Aerodromu "Nikola Tesla" tokom predstavljanja novog aviona s bojom i oznakom specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

06.10.2024

10:41

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Džet set

Srbija