• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.03.2023

13:41

OVA BILJKA SE ZOVE JOŠ I DIVLJI BELI LUK, A POMAŽE SRCU DA NORMALNO RADI! Travar Momčilo Antonijević objašnjava zbog čega je sremuš dar prirode

Ljubav

OVA BILJKA SE ZOVE JOŠ I DIVLJI BELI LUK, A POMAŽE SRCU DA NORMALNO RADI! Travar Momčilo Antonijević objašnjava zbog čega je sremuš dar prirode

Podeli vest

Naš poznati travar Momčilo Antonijević otkriva kako se upotrebljava biljka sremuš koja se u narodu naziva i divlji beli luk ili medveđi luk.

Vesnici proleća su visibabe, jagorčevina i ljubičica, ali kako navodi Momčilo Antonijević, narodni travar, za njega i za medvede proleće je stiglo kada se pojavi sremuš.

 - Sremuš se u narodu naziva još i divlji beli luk ili medveđi luk, jer po narodnom verovanju ovo je prva stvar koju medved pojede kad se probudi posle dugog zimskog sna. Ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je sremuš idealno sredstvo za čišćenje organizma od toksina nakupljenih tokom zimskih meseci - napisao je Momčilo na svom Instagram nalogu.

Foto: Privatna arhiva

Momčilo Antonijević

Sremuš je dobar za bakterijske i za virusne infekcije. To je prirodni antibiotik koji kad se koristi u svežem stanju efikasno pomaže kod bakterija, gljivica i virusa.

Efikasan u svežem stanju

List sremuša najbolje je upotrebljavati u svežem stanju kao salatu. 

 - Pored snažnog antiseptičnog i antimikrobnog dejstva, sremuš razređuje krv, snižava nivo holesterola i spušta povišen pritisak. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju zakrčene krvne sudove- objašnjava Momčilo.

Mart i april su idealno vreme za branje i konzumiranje sremuša jer se ova biljka može korisititi samo u svežem stanju, sušenjem nestaju njegova lekovita svojstva.

Foto: Shutterstock

Od sremuša možemo napraviti i lekovitu tinkturu kaoja se posebno preporučuje srčanim bolesnicima. Osobe koje imaju čir na želucu treba da izbegavaju sremuš.

Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno deluju protiv srčanog i moždanog udara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija