• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.03.2023

20:45

DOKTORI UPOZORAVAJU! Prvi simptom srčanog udara javlja se u ustima

Ljubav

DOKTORI UPOZORAVAJU! Prvi simptom srčanog udara javlja se u ustima

Podeli vest

Simptomi srčanog udara mogu da uključuju gorušicu koja uzrokuje zadah i metalni ukus u ustima.

Infarkt srca nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca koji snabdevaju krvlju srčani mišić, a simptomi koji ukazuju da ste u riziku od ovog opasnog stanja variraju kod muškaraca i žena.

Foto: Shutterstock

Osim stezanja u grudima koje je propraćeno mučninom, postoje i neki manje očiti signali koji upozoravaju na opasnost. Neobičan ukus u ustima može da ukaže na probleme sa kardiovaskularnim sistemom i predstavlja jedan od predznaka infarkta.

Najočigledniji znak infarkta miokarda je, naravno, oštar bol u grudima. Doktor Mark Perlrot je primetio da simptomi srčanog udara mogu da uključuju gorušicu koja uzrokuje zadah i metalni ukus u ustima.

"Nervoza" stomaka takođe može da bude jedan od znakova. Isto tako, predznaci srčanog udara su: osećaj pritiska u grudnom košu koji se javlja periodično, nelagoda u gornjim udovima, otežano disanje, letargija, umor, vrtoglavica.

Foto: Shutterstock

Specijalisti britanske organizacije "British Heart Foundation" savetuju pacijentima da pre dolaska hitne pokušaju da se umire i uzmu 300 miligrama aspirina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija