• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.04.2023

22:20

EVO ŠTA SE DOGAĐA U ŽENSKOM TELU AKO DUGO NEMA INTIMNE ODNOSE!

pexels.com

Ljubav

EVO ŠTA SE DOGAĐA U ŽENSKOM TELU AKO DUGO NEMA INTIMNE ODNOSE!

Podeli vest

U odsustvu intimnih odnosa, menstrualni bolovi se pogoršavaju kod žena.

1. Želja za intimom polako nestaje

Za seksualni nagon važi pravilo 'iskoristi ili izgubi'.

- Ljudi koji se uzdržavaju od odnosa vremenom počinju da se osećaju letargično, a želja za intimom polako nestaje. Neki moji klijenti opisuju ovo stanje starom izrekom 'Spolja na vidiku, van pameti' - objašnjava dr Sari Kuper, seksualni terapeut.

Foto: Shutterstock

2. Zidovi vagine se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

- Ako starije žene nemaju redovne seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče za seks, to može biti veoma bolno - napominje dr Kuper.

3. Menstruacije su bolnije

U odsustvu seksualnog odnosa, menstrualni bolovi se pogoršavaju kod žena. Suprotno popularnom verovanju, snošaj tokom menstruacije može ublažiti menstrualne grčeve.

- Materica je mišić, a mnoge žene zapravo doživljavaju kontrakcije materice tokom orgazma, zbog čega se krv brže izbacuje. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše napušta telo. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina, što pomaže i kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr Robert Šnajder.

4. Podmazivanje je smanjeno

Drugi neželjeni efekat, koji prvenstveno pogađa starije žene, je problem vaginalnog podmazivanja nakon apstinencije. Uz podmazivanje, javlja se i problem stanjivanja zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

- Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina imaće dosta estrogena koji će obezbediti da ova tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana tokom apstinencije. Kod žena od, na primer, 60 godina, kada estrogen jednom nestane, ne vraća se – rekla je dr Loren Štrajčer.

Foto: Shutterstock

5. Rizik od polno prenosivih bolesti je manji

Ne samo da će smanjiti rizik od dobijanja polno prenosivih bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

- Intimni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objasnio je dr Štrajher.

Većina infekcija urinarnog trakta se javlja u roku od 24 sata nakon odnosa, a 'American Famili Phisician's Magazine' je otkrio da je 'učestalost odnosa najbolji pokazatelj koja osoba će imati česte infekcije urinarnog trakta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija