• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

10.05.2023

20:00

8 ZNAKOVA da imate posla sa emocionalno nezrelim partnerom!

Shutterstock

Ljubav

8 ZNAKOVA da imate posla sa emocionalno nezrelim partnerom!

Podeli vest

Odbrambeni stav, detinjasto ponašanje kada nešto nije po njihovom i istorija neuspešnih veza samo su neki od pokazatelja da je osoba emocionalno nezrela.

Kako biste izrasli u psihički stabilnu osobu, spremnu da se suoči kako sa lepom, tako i sa teškom stranom života, potrebno je da konstantno radite na sebi.

Pojedini ljudi ne uspeju da dostignu emocionalnu zrelost, što kasnije utiče ne samo na njih same, već i na njihovo okruženje.

Psiholog Nikol Lepera otkrila je sve šta treba da znate o emocionalnoj nezrelosti:

- Naš nivo emocionalne nezrelosti se uči kroz modeliranje koje dobijamo kao deca.

Porodice sa: otvorenom komunikacijom, sposobnošću da se poprave nakon sukoba i ličnom odgovornošću stvaraju emocionalno zrele odrasle osobe.

Dobra vest je: Svi mi možemo postati emocionalno zreliji. Možemo razviti veštine i emocionalnu regulaciju da bismo se kretali životom na nove načine.

ZNACI DA JE OSOBA SPOSOBNA DA POSTANE ZRELIJA:

  • Oni vide da je njihov nedostatak komunikacije i visoka defanzivnost problem u njihovim odnosima, generalno.
  • Svesni su emocionalne nezrelosti u njihovoj porodici i vide disfunkciju koju to izaziva.
  • Otvoreni su za: terapiju, čitanje knjiga, slušanje podkasta kako bi se uključili u lični razvoj i lečenje.
  • Prihvataju da svi zdravi odnosi zahtevaju posao: dobijaju veštine koje odrasli moraju imati da bi odnosi funkcionisali (npr. kompromis, emocionalna podrška)
  • ZNACI KOJI POKAZUJU DA OSOBA NE ŽELI DA POSTANE ZRELJA:

  • Ne vide problem u tome kakva im je interakcija.
  • Krive vas za skoro svaku stvar.
  • Retko se (ako se i ikada) izvinjavaju.
  • Terapiju ili samopomoć nazivaju "glupom" ili vam se rugaju zbog vašeg interesovanja za to.
  • Imaju odnose sa drugim emocionalno nezrelim ljudima, koji ih nikada ne smatraju odgovornim.
  • Važno je da napomenuti da ne postoji količina guranja ili ubeđivanja, koja može da natera emocionalno nezrelu osobu da se promeni. Ponekad će ih to učiniti još defanzivnijim.

    Ovih 8 znakova pokazuje da imate posla sa emocionalno nezrelim partnerom:

    Foto: Shutterstock

    veza
  • Izuzetno su odbrambenog stava ili eksplozivni. Imaju manjak sposobnosti da razumeju i procesuiraju emocije kao što je ljutnja, pa umesto toga napadaju, projektuju i prebacuju krivicu.
  • Bacaju na tebe krivicu zbog tvojih osećanja. Izuzetno im je neugodno sa emocijama, pa će reći nešto kao "mnogo si zahtevan/na" ili "uvek se radi o tebi" kada deliš svoja osećanja.
  • Detinjasti su kada stvari ne idu onako kao što su zamislili. Imaju manjak sposobnosti za kompromis i traženje rešenja. Umesto toga se često zatvore ili preterano reaguju.
  • Sve doživljavaju kao lični napad. Zato što se bore sa dubinom emocija i samorefleksijom, osećaju  prirodne odnose kao napad.
  • Ignorišu probleme u nadi da će nestati. Ukoliko imate neki problem, reći će vam da se samo fokusirate na pozitivno.
  • Veruju da bi veze trebalo da budu lake. Reći će nešto poput "voleo/la bih da možemo da se vratimo na početak" ili prete da će otići prilikom prvog neslaganja. Ne mogu da se bore sa upravljanjem života sa drugom odraslom osobom.
  • Imaju istoriju nestalnih ili disfunkcionalnih veza. Pre nego da rastu ili uče iz tih iskustava, oni krive ljude iz prošlosti i ne vide da oni imaju neku krivicu u tome.
  • Opsednuti su izgledom. Žele da odaju utisak da im je veza savršena. To mogu da rade kroz društvene mreže ili da se predstavljaju kao druga osoba pred porodicom i prijateljima.
  •  


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    TV

    Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
    Live TV

    Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

    Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

    21.05.2024

    22:22

    Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
    Live TV

    Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

    Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

    21.05.2024

    16:56

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
    Crvena zvezda

    Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

    Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

    21.05.2024

    23:00

    Planeta

    Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
    NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

    Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

    Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

    21.05.2024

    23:00

    (VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
    Uskoro i premijera

    (VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

    Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

    21.05.2024

    22:40

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija