• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer/J.G.

28.05.2023

08:10

9 ULJA KOJA SE KORISTE U ISHRANI Evo koja su odlična za pečenje, a koja su isključivo za prelive i salate

Shutterstock

Ljubav

9 ULJA KOJA SE KORISTE U ISHRANI Evo koja su odlična za pečenje, a koja su isključivo za prelive i salate

Podeli vest

Iako su maslinovo i suncokretovo ulje najpopularniji, postoje i druge vrste, poput semenki grožđa ili ulje avokada, koja se takođe koriste u ishrani.

Nema sumnje da je ulje, pored masti i putera jedna od namirnica koja se najčešće koristi prilikom spremanja jela.

Ipak, s obzirom na to da postoje razne vrste ulja i njihova upotreba je različita. Neka su pogodnija i za pečenje i prženje, dok se druga više koriste kao prelivi za salate.

Detaljnije o ovoj podeli otkrila je nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Kada je u pitanju kuvanje, neka ulja podnose toplotu tj. termičku obradu bolje od drugih.

"Tačka dimljenja" je temperatura na kojoj ulje počinje da se dimi. Ako se ova temperatura prekorači, može doći do stvaranja štetnih materija. Što je tačka dimljenja veća, to je ulje pogodnije za pečenje i prženje - navodi nutricionistkinja i otkriva kako se koja vrsta ulja koristi za pripremu hrane:

Ulje repice

Preporučuje se pre svega kao salatno ulje, ali mnogi ga, zbog izuzetne tačke dimljenja, kao i blagog ukusa, koriste i u kuvanju i u pečenju.

Laneno ulje

Nije stabilno pri višim temperaturama, te se ne koristi za kuvanje i pečenje. Koristi se za negu suve kože, kao i za negu kose.

Ulje avokada

Zahvaljujući visokoj tački dimljenja, ulje avokada je idealno za dinstanje i prženje ribe ili piletine, ali je ujedno i ukusna i zdrava osnova za preliv za salatu.

Foto: Shutterstock

ulje avokada

Ulje kikirikija

Ovo ulje se često koristi za prženje u dubokom ulju zbog svoje visoke tačke dimljenja.

Orahovo ulje

Orahovo ulje ne podnosi visoku toplotu, pa se najčešće koristi kao preliv ili pojačivač ukusa, a ne za kuvanje. Čuvajte ga u frižideru. 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima blago sladak ukus i često se koristi umesto putera u veganskim receptima. Povrću, jelima od karija i ribi daje karakterističan "tropski" ukus. Na sobnoj temperaturi se nalazi u čvrstom stanju.

Ulje semenki grožđa

Ulje semena grožđa ima umereno visoku tačku dimljenja, što ga čini odličnim za prženje. Takođe se može koristiti u prelivima i umacima.

Suncokretovo ulje

Rafinisano suncokretovo ulje ima višu tačku dimljenja i neutralnu aromu i boju, što ga čini idealnim za kuvanje na visokim temperaturama, kao što je pečenje i prženje.

Maslinovo ulje

Koristi se za začinjavanje salata i za marinade i prelive, preporučuje se i za prženje i dinstanje, jer se ovo ulje raspada na temperaturi od 190 do 210 stepeni Celzijusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Ni plajvaz nemaju, a hoće da vode državu: Blokaderi organizovali potpisivanje bez hemijski - građani ih isprozivali (VIDEO)
Politika

Ni plajvaz nemaju, a hoće da vode državu: Blokaderi organizovali potpisivanje bez hemijski - građani ih isprozivali (VIDEO)

Ni hemijski olovaka, ni jasne organizacije, ni ljudi. Tako izgleda današnja propala akcija prikupljanja potpisa za vanredne parlamentarne izbore koju su studenti blokaderi "organizovali". I tako su se "dobro" organizovali da ni hemijske za građane nisu obezbedili, ni obične niti brendirane, i taj sitni detalj simbol je potpune improvizacije i odsustva ozbiljnosti.

28.12.2025

14:15

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne
Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne

U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završiće u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije će umreti u Frankovoj Španiji. Kako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe i zašto je danas važan mit o Jovoviću?

28.12.2025

14:11 >> 14:16

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja
Kultura

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja

Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.

28.12.2025

13:13

JOŠ Zabava VESTI

Džet set