• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

28.05.2023

08:10

9 ULJA KOJA SE KORISTE U ISHRANI Evo koja su odlična za pečenje, a koja su isključivo za prelive i salate

Shutterstock

Ljubav

9 ULJA KOJA SE KORISTE U ISHRANI Evo koja su odlična za pečenje, a koja su isključivo za prelive i salate

Podeli vest

Iako su maslinovo i suncokretovo ulje najpopularniji, postoje i druge vrste, poput semenki grožđa ili ulje avokada, koja se takođe koriste u ishrani.

Nema sumnje da je ulje, pored masti i putera jedna od namirnica koja se najčešće koristi prilikom spremanja jela.

Ipak, s obzirom na to da postoje razne vrste ulja i njihova upotreba je različita. Neka su pogodnija i za pečenje i prženje, dok se druga više koriste kao prelivi za salate.

Detaljnije o ovoj podeli otkrila je nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Kada je u pitanju kuvanje, neka ulja podnose toplotu tj. termičku obradu bolje od drugih.

"Tačka dimljenja" je temperatura na kojoj ulje počinje da se dimi. Ako se ova temperatura prekorači, može doći do stvaranja štetnih materija. Što je tačka dimljenja veća, to je ulje pogodnije za pečenje i prženje - navodi nutricionistkinja i otkriva kako se koja vrsta ulja koristi za pripremu hrane:

Ulje repice

Preporučuje se pre svega kao salatno ulje, ali mnogi ga, zbog izuzetne tačke dimljenja, kao i blagog ukusa, koriste i u kuvanju i u pečenju.

Laneno ulje

Nije stabilno pri višim temperaturama, te se ne koristi za kuvanje i pečenje. Koristi se za negu suve kože, kao i za negu kose.

Ulje avokada

Zahvaljujući visokoj tački dimljenja, ulje avokada je idealno za dinstanje i prženje ribe ili piletine, ali je ujedno i ukusna i zdrava osnova za preliv za salatu.

Foto: Shutterstock

ulje avokada

Ulje kikirikija

Ovo ulje se često koristi za prženje u dubokom ulju zbog svoje visoke tačke dimljenja.

Orahovo ulje

Orahovo ulje ne podnosi visoku toplotu, pa se najčešće koristi kao preliv ili pojačivač ukusa, a ne za kuvanje. Čuvajte ga u frižideru. 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima blago sladak ukus i često se koristi umesto putera u veganskim receptima. Povrću, jelima od karija i ribi daje karakterističan "tropski" ukus. Na sobnoj temperaturi se nalazi u čvrstom stanju.

Ulje semenki grožđa

Ulje semena grožđa ima umereno visoku tačku dimljenja, što ga čini odličnim za prženje. Takođe se može koristiti u prelivima i umacima.

Suncokretovo ulje

Rafinisano suncokretovo ulje ima višu tačku dimljenja i neutralnu aromu i boju, što ga čini idealnim za kuvanje na visokim temperaturama, kao što je pečenje i prženje.

Maslinovo ulje

Koristi se za začinjavanje salata i za marinade i prelive, preporučuje se i za prženje i dinstanje, jer se ovo ulje raspada na temperaturi od 190 do 210 stepeni Celzijusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija