• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.06.2023

12:55

INFORMIŠI SE, NEMA ČEKANJA Precizniji testovi upućuju na izbor lečenja bolelih od limfoma

Shutterstock

Ljubav

INFORMIŠI SE, NEMA ČEKANJA Precizniji testovi upućuju na izbor lečenja bolelih od limfoma

Podeli vest

Udruženje Lipa nastavlja kampanju "Limformiši se, nema čekanja!", koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o značaju ranog otkrivanja hematoloških maligniteta...

U hematološke malignitete spadaju limfom, hronična limfocitna leukemija (HLL) i mijeloproliferativna neoplazma (MPN), a kampanja "Limformiši se, nema čekanja!" će biti okrenuta ka ranom prepoznavanju simptoma i adekvatnom lečenju pacijenata, najavila je Maja Kocić, predsednica Udruženja pacijenata obolelih od limfoma i hroničnih limfocitnih leukemija LIPA

Simptomi

Postoji veliki broj limfoma koji su podeljeni u dva osnovna tipa: Hočkinske i nehočkinske limfome.

Nehočkinski limfomi čine 4/5 svih limfoma i sastoje se od preko 60 podtipova, po najnovijoj klasifikaciji svetske zdravstvene organizacije.

Najčešći simptom NHL je bezbolni otok limfnih čvorova na vratu, ispod pazuha ili u preponama. Ostali simptomi mogu biti sledeći: povišena telesna temperatura, posebno u večernjim satima, intenzivno noćno znojenje....

- LIPA je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima i svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija. Naši ciljevi su da podignemo nivo znanja i svesti o pomenutim bolestima, informišemo i podržimo pacijente, zagovaramo prava obolelih, ali i omogućimo bolji pristup novim terapijama i kliničkim ispitivanjima. Poslednji, ali ne manje važan cilj našeg udruženja jeste i promocija zdravog načina života, a sve to ostvarujemo u bliskoj saradnji sa strukom. Dijagnozu ove bolesti na godišnjem nivou dobije oko 350 pacijenata - istakla je Maja Kocić.

Bolest starije životne dobi

Klinički tok HLL (hronične limfocitne leukemije) je izuzetno varijabilan, u rasponu od sporo rastuće (indolentne) forme bolesti, koja ne zahteva lečenje, do forme koja brzo napreduje (agresivna) koja često može da bude rezistentna na terapije.

Foto: pexels.com

HLL se često otkriva slučajno, kada se iz krvi otkrije uvećan broj limfocita 

Kod druge grupe bolesnika kod kojih bolest ima progresivni tok, indikovano je lečenje kada se ispune određeni kriterijumi. HLL je primarno bolest starije životne dobi, većina slučajeva HLL se dijagnostikuje kod pacijenata starosti preko 55, 60 godina godina, ali se oko 10 odsto slučajeva HLL-a dijagnostikuje kod mlađih pacijenata.

- Tokom poslednje decenije, došlo je do značajnog napretka u terapijama, tako da danas postoje nove opcije lečenja. Uglavnom, razvoj novih ciljanih terapija ima poboljšane ishode lečenja za mnoge pacijente. Pored toga, sada postoje precizniji testovi koji mogu pouzdano da definišu visokorizičnu bolest i upućuju na izbor lečenja. Udruženje, zajedno sa strukom, kontinuirano radi na tome da sve ovo bude što dostupnije pacijentima u Srbiji - poručila je Maja Kocić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija